Příběhy z palubních kamer. Kamion před sebou tlačil Teslu a nevěděl o tom

Příběhy z palubních kamer. Kamion před sebou tlačil Teslu a nevěděl o tom
Fotografie: Tesla
  • Palubní kamery v Teslách pomáhají policii i justici
  • Zaznamenávají provoz kolem vozu i průběh případné nehody

Jedete si takhle po nekonečné americké dálnici. Doženete tahač, jedoucí pomaleji v levém pruhu (v USA nic neobvyklého), zprava jej nevelkým rozdílem rychlosti předjedete (což se v USA smí) a když jsou vaše zadní kola v úrovni jeho předních, tak se to stane. Řidič typického amerického trucku s nekonečnou přídí, najednou začne najíždět do vašeho pruhu. Snímač mrtvého úhlu sice spustí varování, ale pozdě. Dojde ke kontaktu, který připomíná policejní pit manévr a má i podobné účinky. Zadní kola vaší Tesly jdou okamžitě do smyku a obří chromovaný nárazník se zaklesne do boku vašeho auta. Bezpečnostní systémy panikaří a zkouší smyk vybrat, ale stejně dobře by se o to mohly pokoušet při volném pádu. Problém je v tom, že kamion jede dál a vůbec nezpomaluje ze svých 70 mil za hodinu (112 km/h). Zastaví teprve po 800 metrech.

Ne, to není scéna ze Spielbergova thrilleru Duel. To se opravdu stalo, ač příčiny byly méně strhující, než v případě filmového díla o tajemném kamionu, snažícím se zabít marně ujíždějícího řidiče osobního auta. Šofér nákladní soupravy o nabourané Tesle, kterou před sebou tlačil, vůbec nevěděl! Zastavil proto, že se mu zdálo, že tahač nějak ztrácí výkon a chtěl zjistit proč. Nikomu se ve finále nic nestalo a vše skončilo jen škodou na osobním autě. Výjimečný je tento případ tím, že jej kompletně a velice podrobně zdokumentovaly kamery Tesly. Její řidič tak mohl předat policii ucelený důkazní materiál a vyšetřování bylo uzavřeno velice rychle obviněním řidiče nákladního auta.

Spravedlnosti pomohl i další případ, kdy řidiči Tesly nedal přednost majitel Hondy Civic a po následné havárii se snažil vyvinit lživým tvrzením, že řidič Tesly nerespektoval značku stop. Jenže kompletní a kvalitní videozáznam rychle ukázal, že to bylo přesně naopak a viník může nyní přemýšlet o způsobené škodě i fyzické újmě posádky Tesly (řidič i se svou neteří skončili v lékařské péči). Tyto a další příběhy podle insideevs.com zaznamenaly kamery na Teslách a vy můžete skrz jejich čočky nahlédnout do života i mysli amerických řidičů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze