Prezident Biden: Tesla? Už jsem si konečně vzpomněl

Prezident Biden: Tesla? Už jsem si konečně vzpomněl
Fotografie: Tesla
  • Hlava Spojených států ve svých projevech ignorovala Teslu
  • Zásluhy o elektrifikaci absurdně přisuzovala jiným

Mezi administrativou amerického prezidenta a Teslou vzniklo napětí poté, co se Biden nepřipojil ke gratulacím za úspěšné dokončení charitativní mise Inspiration4, při níž vesmírná loď SpaceX vyvezla na nízkou oběžnou dráhu kromě investora a posádky i dva civilisty. Bílý dům dále nepozval Teslu na summit o elektromobilech, kde figurovali zástupci „Velké trojky“ (Ford, Chrysler a GM) a také odborového svazu UAW. Spor postupně gradoval a ze slovníků prezidentského úřadu jakoby vypadlo slovo Tesla. Vše vyvrcholilo, když prezident podpořil zákon, přiznávající dotaci na nákup, podmíněnou tím, že vůz musí pocházet z automobilky s odbory (to Tesla pochopitelně není). Pak ještě jmenoval „Velkou trojku“ jako průkopníky elektromobility a dodal, že GM elektrifikoval celý automobilový průmysl.

Tato blasfémie nezůstala bez odezvy; sociální sítě doslova zaplavily karikatury a vtipy na Bidena. Dokonce se spřádaly plány na protestní akce. K dobu zlomu došlo minulý týden, kdy Musk oslovil tweetem přímo amerického prezidenta (pro nějž má angličtina kouzelnou zkratku POTUS), aby vzal Teslu na vědomí a začal o ní mluvit. Přidali se fanoušci s hromadnou peticí a dokonce i reklamou na Times Square. Snaha zjevně zabrala a Biden v nejnovějších projevech o americké ekonomice už Teslu zmínil a popravdě uvedl, že je „největším výrobcem elektromobilů v naší zemi“.

Tím se zdá být podle electrek.co tato absurdní fraška ukončena, i když nelze říct, že by vina ležela jen na bedrech státu. Elon Musk totiž torpédoval prezidentův ozdravný ekonomický balíček Build Back Better a nenechal na něm nit suchou (tentokrát oprávněně) ani za jeho snahu protlačit výše zmíněnou kontroverzní podobu zákona o dotacích. Takže nyní už snad budeme slýchat z Bílého domu o elektromobilitě informace, které budou blíže pravdě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze