Přelomové baterie elektromobilů Mercedes, bezpečnost Kie EV6 a eco-rally v Krumlově

fNews #176
Přelomové baterie elektromobilů Mercedes, bezpečnost Kie EV6 a eco-rally v Krumlově
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Mercedes-Benz hlásí přelomovou technologii baterií pro EQG
  • Kia EV6 prokázala bezpečnost hned dvakrát
  • Czech New Energies Rallye 2022 vyhrála česká posádka

Vítejte u 176. dílu fNews. V tomto pořadu každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na přelomové baterie Mercedesu, bezpečnost elektromobilu Kia EV6 a proběhlou nejprestižnější eco-rally v Česku.

fNews #176 – Přelomové baterie elektromobilů Mercedes, bezpečnost Kie EV6 a eco-rally v Krumlově

Podcast v audio formě

Začneme u Mercedesu, který chystá elektrickou alternativu třídy G s názvem EQG. Ta by měla dostat baterie s přelomovou technologií. Zároveň se v kuloárech proslýchá, že by tato změna měla být spojená s 800voltovou architekturou, což by u Mercedesu také byla revoluce. Tyto baterie budou mít silikonové anody a měly by výrazně zlepšit energetickou hustotu i rychlost nabíjení. V Mercedesu EQG ale pravděpodobně budou za příplatek, takže standardně dostanete elektrické „Géčko“ s běžnými Li-ion bateriemi.

Od trojcípé hvězdy se přesuneme ke značce Kia. Její zatím nejnovější elektromobil s označením EV6 totiž prošel crash testem, a to rovnou dvakrát. Nejprve v oficiálním testu Euro NCAP, kde získal plných pět hvězdiček. Poté bezpečnost Jaromír Jágr otestoval osobně, když se střetl s tramvají a přestože šel náraz přímo na dveře řidiče, vyvázl bez zranění.

Nakonec se podíváme do Českého Krumlova, respektive obecně do jižních Čech, kde se jel 10. ročník ČEZ Czech New Energies Rallye. Ten startoval v Temelíně u jaderné elektrárny a kromě Českého Krumlova, který je tradičním centrem soutěže, jsme zavítali například do Českých Budějovic nebo na Lipno. Vyhrála česká posádka vozu Hyundai Kona Electric, Michal Žďárský a Jakub Nábělek. Nějaký pohár jsme si odvezli i my a více o průběhu i výsledku se dočtete v článku, ve kterém je i podrobnější video o soutěži.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze