PRE spustilo svou 500. stanici. Na letošek má velké plány

PRE spustilo svou 500. stanici. Na letošek má velké plány
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • 500. nabíjecí stanice v síti PRE je ultrarychlá a umístěná je v pražské Chuchli u hobbymarketu Hornbach
  • Ještě letos PRE postaví dalších pět hubů u Hornbachů
  • Letošní rok bude ve znamení zrychlování současných stanic po celém Česku a o stavbě nových ultrarychlých i AC stanic v Praze

Pražská energetika dnes oficiálně spustila svou 500. nabíjecí stanici (či přesněji stojan) ve své síti. PRE tak pokračuje ve velmi rychlém tempu stavby nabíjecích stanic, jelikož jen za poslední rok zprovoznilo na 200 stojanů a vyrovnalo počet nabíjecích stanic konkurenčního ČEZu, který také nyní oznamoval spuštění 500. stojanu.

PRE spustilo svou 500. stanici. Na letošek má velké plány – reportáž

Jubilantem je lokalita u hobbymarketu Hornbach v pražské Chuchli, disponuje dvěma ultrarychlými nabíjecími stojany a jedním AC sloupkem. Celkově nabídne deset nabíjecích bodů. Jde tak o takový malý hub. Každý ultrarychlý stojan Alpitronic Hypercharger, který PRE dodala společnost Moon patřící pod koncern Volkswagen, má čtyři konektory – 2× CCS 150 kW, 1× CCS 75 kW a 1× 50 kW ChaDeMo. Každý stojan má zatím dva výkonové moduly, takže dokáže nabíjet maximálně 150 kW, ale PRE plánuje v budoucnu osazení stanic dalšími výkonovými moduly pro navýšení výkonu až na 300 kW. Stojany umí rozdělovat výkon, pokud tedy jedno auto nabíjí méně než 75 kW, může druhé využít další konektor na stejném stojanu. Zajímavostí je také systém pro zavěšení dlouhých kabelů s délkou 5 metrů. Díky otočnému ramenu dosáhne kabel skutečně daleko. Na lokalitě je ještě jeden sloupek s dvěma AC konektory a výkonem 22 kW pro ty, kteří například plánují delší nákup a nepotřebujé ultrarychlé ani rychlé nabíjení.

PRE má letos velké plány

V letošním roce má pak PRE ohledně výstavby nabíjecích stanic velké plány. Stejných nabíjecích hubů s ultrarychlými stojany u hobbymarketů Hornbach postaví letos ještě pět, a to po celé České republice. Příkladem je Hornbach v Ostravě. Velkým projektem je také zrychlení rovnou devíti lokalit s nabíjecími stanicemi o výkonu 75 kW na dvojnásobek, tedy na 150 kW. Bude se jednat o stanice po celé České republice, a to zejména u dálnic nebo hlavních silničních tahů. Stát by se tak mělo ještě v prvním pololetí letošního roku.

Lampa pro nabíjení elektromobilů v Praze
Lampa pro nabíjení elektromobilů v Praze

V letošním roce pak dojde k výstavbě prvních ultrarychlých nabíjecích stanic v Praze v rámci společného memoranda podepsaného mezi PRE, Škodou Auto a hlavním městem Prahou. V Praze bude pak ve velkém pokračovat výstavba AC nabíjecích bodů ve spolupráci s Technologiemi hlavního města Prahy zejména na takzvaných EV ready lampách v centru města i na sídlištích. Tam pak bude pokračovat také osazování trafostanic wallboxy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze