PRE postavila městský nabíjecí hub. Tak to má vypadat

1
PRE postavila městský nabíjecí hub. Tak to má vypadat
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • PRE spustila možnost souběžného nabití 8 elektromobilů u radnice Prahy 12 v Modřanech
  • K dispozici je rychlonabíjecí stanice s výkonem 75 kW a trojice AC stanic s 6 zásuvkami
  • Jde o dobrý koncept městského nabíjení

Pražská energetika (PRE) v poslední době ve velkém spouští stanice po celém Česku, nicméně nezapomíná ani na svoji domácí Prahu. Nedávno zde spustila nové nabíjecí stanice před novou radnicí Prahy 12 v Modřanech a my jsme je vyzkoušeli. Jedná se o ideální instalaci, kterou by se měly inspirovat další radnice městských částí i měst po celém Česku.

Vyzkoušeli jsme nový nabíjecí hub od PRE. Takhle to má vypadat!

Před radnicí je umístěna rovnou čtveřice stanic s možností souběžného nabíjení 8 elektromobilů nebo plug-in hybridů. Jedna stanice je rychlonabíjecí s výkonem 75 kW (s možností rozšíření na 150 kW), která dobře poslouží návštěvníkům radnice, jež přijedou na krátkou návštěvu úřadu. I za pár desítek minut dokáže do elektromobilu doplnit desítky procent baterie a stovky kilometrů, jde tak o ideální využití času, kdy auto stojí na parkovišti a řidič vyřizuje jiné záležitosti. Stanice disponuje konektory CCS i ChaDeMo a je doplněna i o 22kW AC nabíjecí konektor.

Zatím chybí vyznačení vyhrazených míst, při naší návštěvě tak některé stanice blokovala auta se spalovacím motorem

Pro ty, kteří na radnici stráví více času nebo například i úředníky a další zaměstnance je určena trojice AC sloupků s celkem 6 nabíjecími zásuvkami typu 2 a výkonem 22 kW. Ty nabijí elektromobil za několik hodin, v závislosti na velikosti jeho baterie a výkonu jeho palubní nabíječky (ta má obvykle 11 kW). 2 sloupky jsou k dispozici na parkovišti z druhé strany budovy, jeden doplňuje rychlonabíjecí stanici v místě před hlavním vchodem do radnice. Na místě jen zbývá ze strany městské části vyznačit vyhrazená místa pro nabíjení svislým i vodorovným značením, což by mělo zamezit nešvaru blokování nabíjecích stanic auty se spalovacími motory tak, jak jsme tomu byli svědky při našem testu.

Pokud by se podobným způsobem stavěly nabíjecí stanice před všemi úřady a institucemi, šlo by o elegantní a efektivní vyřešení souběžného nabíjení velkého množství elektromobilů a zároveň příležitost k snadnému nabití bez čekání pro ty, kteří nemají možnost nabít elektromobil doma.

Diskuze ke článku
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Zdravím za takovéto místa jen díky. Jen se mi ze záběru zdá, že e-Tron hned za vjezdem přečnival přes stání, to bych se bál, že mě to nějaká blondýna škrábne 🥴

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze