Praha se stane sídlem inovačního hubu pro městskou mobilitu

Praha se stane sídlem inovačního hubu pro městskou mobilitu
  • Praha se stane centrem projektu zaměřeného na městskou mobilitu konsorcia MOBILus
  • Do projetku jsou kromě hlavního města zapojeny také některé vybrané instituce a firmy

Konsorcium MOBILus, které sdružuje celkem 48 partnerů z 13 měst, 17 velkých průmyslových společností a 18 univerzit a vývojových center se ucházelo o možnost uskutečnit projekt zaměřený na inovace v městské mobilitě. Ten je financovaný z největšího evropského programu pro inovace, vědu a výzkum Horizon2020. Cílem konsorcia bude především stát se evropským lídrem inovací v projektech městské mobility.

Projekt byl uzavřen na sedm let a celkový finanční objem činí 1,6 miliardy eur. Inovační fond zafinancuje přímo 25 procent. První výsledky by měly být patrné v roce 2020. Na pozici ředitele hubu se navíc podařilo prosadit českého kandidáta. „Jsem rád, že nabídka Prahy uspěla i v silné evropské konkurenci. Pro Prahu to znamená jednak velký vyjednávací úspěch, ale především možnost stát na čele inovací v oblasti městské mobility,“ komentuje zprávu primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Inovační hub MOBILus je historicky prvním projektem KIC (Knowledge and Innovation Community) v České republice. Kromě hlavního města Prahy jsou českými členy konsorcia Dopravní fakulta ČVUT, Škoda Auto a Ústav teorie informace a automatizace Akademie věd ČR.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze