Poslanci Evropského parlamentu chtějí férové dobíjecí stanice pro elektromobily

Poslanci Evropského parlamentu chtějí férové dobíjecí stanice pro elektromobily
Fotografie: Robin Novotný, fDrive.cz
  • Evropský parlament bude připravovat jednotnou mapu dobíjecích stanic
  • Jednotná mapa dobíjecích a plnicích stanic by měla začít fungovat od roku 2027

Výbor pro dopravu a cestovní ruch přijal novou úpravu placení u dobíjecích stanic a plnicích stanic na vodík v celé EU. Pro tuto novou úpravu hlasovalo 36 členů výboru a 6 členů se hlasování zdrželo. Cílem nového opatření je podnítit zavádění dobíjecích nebo alternativních čerpacích stanic, jako jsou elektrické nebo vodíkové pro osobní automobily, dodávky, nákladní automobily, autobusy a podporovat zavádění emisně udržitelných vozidel.

Jednotná mapa pro dobíjení aut po celé EU

Uživatelé vozidel na alternativní paliva by měli mít možnost přijet k nabíjecí nebo plnicí stanici a snadno zaplatit jasně danou cenu. Cena za palivo by pak měla být uvedena vždy za kWh nebo za kg. Poslanci také chtějí, aby byl do roku 2027 zřízen jednotný přístupový bod v EU pro údaje o alternativních palivech, který by poskytoval informace o dostupnosti konektoru, čekacích dobách před dobíjením auta a cenách na různých stanicích po celém území EU.

Zpravodaj Evropského parlamentu pro infrastrukturu alternativních paliv Ismail Ertug uvedl: „Udržitelná alternativní paliva a rozmístění jejich infrastruktury hrají klíčovou roli při přechodu k úspěšné dekarbonizaci odvětví dopravy. Rychlejším rozšiřováním dobíjecí infrastruktury usnadňujeme lidem i průmyslu přechod na mobilitu šetrnou ke klimatu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze