Porsche a Audi společně vyvíjí platformu pro elektromobily

Porsche a Audi společně vyvíjí platformu pro elektromobily
  • Platforma pro elektromobily se bude jmenovat PPE
  • Sloužit bude pro luxusní limuzíny i SUV
  • Porsche díky spolupráci ušetří více než 30 % nákladů

Platformy, to je oč tu běží. Jejich sdílením se dají ušetřit nemalé peníze. A ví to i Audi a Porsche. Německé automobilky se rozhoupaly k využívání nové platformy PPE (Premium Platform Electric) a jak jste asi poznali, platforma bude sloužit luxusním elektromobilům. Převážně Audi na platformě pracovalo již více než 10 měsíců a bude mít mnoho způsobů uplatnění.

Velký rozvor by měl nabízet dost místa pro posádku, což ještě podpoří prostorově nenáročný elektrický pohon. Vozy s touto platformou budou moci mít také zvýšenou karoserii. Automobilky ji proto budou moci využívat jak pro luxusní limuzíny a sedany, tak pro SUV. Vozy s platformou PPE jsou naplánovány na rok 2021, podle slov ředitelů jednotlivých automobilek si však společné platformy zákazníci ani nevšimnou.

Z obou značek zní podobná slova o tom, že stejná architektura je pouze malý prvek a jednotlivé automobilky vyznávají úplně jinou ideologii a mnoho společného zde vyjma platformy nebude. Na vývoji nyní pracuje zhruba 550 zaměstnanců z Audi a 300 z Porsche a podle slov Olivera Bluma, ředitele Porsche, tak automobilky ušetří minimálně 30 procent nákladů.

Vlastně jde u Audi o docela zajímavý krok, většina veřejnosti očekávala, že Audi využije platformu MEB od Volkswagenu. Možnost spolupracovat s Porsche by mohlo Audi posunout o stupínek výš.

Zdroj: carscoops.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze