Policie zastavila autonomní vůz. Pak se pobavila celá ulice

Policie zastavila autonomní vůz. Pak se pobavila celá ulice
Fotografie: Chevrolet
  • Autonomní vozidla se dosud neumějí nechávat šacovat policií
  • Dokonce je jim ukradená i autorita přísně kráčející uniformy
  • Asi se dosud nenaučila porušovat zákon

Toho večera kvasil život v ulicích San Francisca jako obvykle; ulice plné lidí, aut a metropolitního ruchu. A také policistů. Dva z nich se rozhodli zkontrolovat automobil stojící před nimi na červené. Zřejmě neměl v pořádku světla. Šli tedy k řidiči, aby zahájili obvyklou policejní konverzaci o vině a trestu. Jenže vůz byl prázdný a zamčený! Ano, šlo o jeden z autonomních Chevroletů Bolt, které GM podle electrek.co vypouští do nočního San Francisca na rozvážení zaměstnanců a při té příležitosti také důkladné testování. I když šlo o zjevně úplně novou zkušenost nejen pro přítomné muže zákona, ale i přihlížející chodce, což bylo zjevné nejen z bezradných pohybů zasahujících orgánů, ale i z reakcí přihlížejících. Potkat auto bez řidiče je zatím zjevně atrakcí i pro protřelé Američany. Jenže to nejdůležitější mělo teprve přijít.


Autonomní Bolt samozřejmě rozeznal pohyb osob ve své blízkosti, identifikoval i policejní vůz, protože to patří k jeho základním dovednostem. Takže když strážníci chodili kolem stojícího elektromobilu, marně tahali za zamčené kliky a svítili si dovnitř baterkami, zdvořile postál, aby je neohrozil. Jenže pak obě uniformy odešly zpět k vozu, zjevně pokračovat v úkonech kontroly vozidla, a následně se stalo něco zcela nečekaného. Bolt se rozjel a za veselých elektronických zvuků zastavil o kus dál v bezpečném zálivu, načež rozsvítil varovné blikače. Zcela v souladu se svým programem. Pokud to zasahující hlídku překvapilo (při zastavení vozidla policisté zpravidla jakýkoliv nečekaný pohyb vozidla či jeho řidiče berou za agresi a podle toho zpravidla reagují), nedala to na sobě znát. Autonomní vůz totiž pistole v podpažním pouzdře nevozí a o útok na veřejného činitele viditelně nešlo.


A co bylo dál? Nic moc. Policistů vytržených ze zažité rutiny a lelkujících kolem zamčeného a bezpečně odstaveného Boltu přibývalo, a protože nebylo koho kontrolovat ani pokutovat, aspoň kamsi telefonovali. Očividně netušili, jak se v dané situaci zachovat. Vůz sice dále detekoval přítomnost policejního vozu a zůstával na místě, avšak co s ním? Jak jej přinutit, aby si opravil světlomet? A co kdyby měl třeba nečitelnou značku? Nebo nedejbože alkohol v nádrži, byť by musel mít spalovací pohon a v tomto případě by zřejmě nejspíš šlo o nepříliš chutný bioethanol? Každopádně vývojářský tým už prý s policií spolupracuje – dostane speciální telefonní číslo, na které bude v podobných případech volat pro další instrukce či spolupráci.


Dost nadsázky, pobavilo se San Francisco a následně i celý svět nad videem, které se okamžitě stalo virálním hitem, ale nám tu vyvstaly nové otázky. Jaké bude mít policie pravomoci vůči autonomnímu automobilu v běžném provozu, respektive jaké prostředky k jejich uplatnění? A kdo bude pokutován, když autonomní vůz dejme tomu nerozezná tolik oblíbený policejní vůz pro skrytý dohled a neprojeví mu patřičný respekt? A čí bude zodpovědnost co nejdříve zprovoznit/odklidit takové auto, pokud se na veřejné komunikaci porouchá? A jak takový vůz zvenčí přinutit zastavit a zůstat stát, dokud nedojde k nápravě? Vypadá to, že legislativní revoluce, která nás v souvislosti s nástupem autonomní silniční mobility čeká, bude ještě mnohem ohnivější, než jsme dosud tušili.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze