Pohonné hmoty zdražují, nabíjení elektromobilů zlevňuje! Další v pořadí je ČEZ

4
Pohonné hmoty zdražují, nabíjení elektromobilů zlevňuje! Další v pořadí je ČEZ
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Vláda odpustila DPH na energiích a v aplikaci ČEZ je ode dneška nižší cena
  • Ušetří ale jen neplátci DPH, kteří tak zaplatí jen cenu bez DPH
  • Levnější nabíjení bude platit do konce roku, tedy dva měsíce

Nedávno jsme informovali o tom, že společnost E.ON zlevňuje nabíjení elektromobilů ve své síťi nabíjecích stanic v Česku. Je to na základě Rozhodnutí o prominutí daně z přidané hodnoty z důvodu mimořádné události, kterým vláda v listopadu a prosinci odpustí DPH z energií, což se projevuje i na cenách za nabíjení elektromobilů a plug-in hybridů. Zatímco tedy ceny pohonných hmot stoupají, cena nabíjení klesla. Je ale nutné dodat, že ušetří pouze subjekty, které nejsou plátci DPH.

Zatímco na webu je stále ceník, kde jsou ceny včetně DPH, v aplikaci se nám místo 4,50 Kč/kWh ukazuje cena 3,70 Kč/kWh, což odpovídá právě ponížení o 21 % DPH. Znamená to tedy, že neregistrovaný zákazník bude nyní nabíjet místo 9,50 Kč/kWh pouze za 7,85 Kč/kWh, registrovaný bez paušálu za 6,20 Kč místo 7,50 Kč a registrovaný zákazník s nejvyšším paušálem zaplatí za kilowatthodinu pouze 2,90 Kč.

Posledním z trojice největších poskytovatelů nabíjení pro elektromobily, kde nemáme informace o zlevnění nabíjení, je PRE. Lze ale předpokládat, že i tam došlo k ponížení ceny o DPH, o kterém rozhodla vláda. Pokusíme se zjistit podrobnější informace i tam. Někteří elektromobilisté tedy do konce roku budou nabíjet levněji, ovšem jde jen o dočasný pokles na základě sporného rozhodnutí vlády. Neplátce DPH, kteří jezdí elektromobilem, ale nepochybně potěší, že jim v peněžence před Vánoci zůstane několik stokorun, které by jinak utratili za nabíjení.

Diskuze ke článku
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Palec 👍
Two Gamers cz
Two Gamers cz
ČEZ= FREE NA 2MES !!!
Ivan Hoe
Ivan Hoe
to je zvolání duchanepřítomného nadšence či jak si to vysvětlit... ceny silové elektřiny v běžných domácnostech raketově rostou , ale o něco málo nám zlevnily hyperchargery tak budeme slavit a křepčit, a místo nabíjení doma se houfně budeme bít o nabíječky u dálnic a stát tam fronty jak na banány... to je smutný stav naší EV naivní novinářské omladiny :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze