Podle studie elektromobily v mrazivém počasí ztratí až 41 % dojezdu. Tesla oponuje

Podle studie elektromobily v mrazivém počasí ztratí až 41 % dojezdu. Tesla oponuje
  • Spuštěná klimatizace při teplotě 35 °C má podle studie za následek 17% pokles dojezdu
  • Vůči naměřeným výsledkům se ostře ohradil mluvčí Tesly

Podle nové studie zabývající se vlivem mrazivých teplot na elektromobily se má snížit dojezd elektřinou poháněných vozidel až o 41 %, a to již při teplotách -7 stupňů Celsia. Proti výsledkům této studie, ve které byla jedním z testovaných automobilů také Tesla Model S, se Tesla ohradila a tvrdí, že údaje z jejích vozidel dokazují, že snížení dojezdu se ani zdaleka neblíží studií avizovaným hodnotám.

Ve studii se uvádí, že teplota -7 stupňů Celsia vedla v průměru ke 12% snížení dojezdu, zatímco teplota 35 stupňů Celsia znamenala 4% snížení. Zapnuté topení při -7 stupních Celsia pak vedlo již k markantnímu 41% poklesu dojezdu, zatímco spuštěná klimatizace při 35 °C měla za následek 17% pokles.

Mluvčí Tesly se však vůči naměřeným výsledkům ostře ohradil. „Na základě reálných dat z elektromobilů Tesla, které najezdily miliony dlouhých cest, s jistotou víme, že vliv zapnutého topení nebo klimatizace u průměrného uživatele se ani zdaleka neblíží číslům uvedeným v průzkumu. Pokles dojezdu při teplotě -7 stupňů Celsia se zapnutým topením nebo teplotě 35 stupňů Celsia se zapnutou klimatizací by měl představovat přibližně 1 %,“ tvrdí zástupce společnosti.

Pokles dojezdu v zimě je u elektromobilů důvěrně známou vlastností a pochopitelně je tedy vhodné plánovat delší jízdy v mrazivých teplotách s rozmyslem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze