Pininfarina Battista překonala Rimac Nevera, Tesla Roadster se blíží a Abarth 500e

fNews #202
Pininfarina Battista překonala Rimac Nevera, Tesla Roadster se blíží a Abarth 500e
Fotografie: Pininfarina
  • Pininfarina Battista se stal nejlépe akcelerujícím autem na světě
  • Tesla Roadster se snad blíží do výroby
  • Z Fiatu 500e vznikl ostrý Abarth 500e

Vítejte na fDrive.cz u 202. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky ze světa elektromobility. Tentokrát se podíváme na nového rekordmana v akceleraci, slibovanou Teslu Roadster a rychlý městský elektromobil Abarth 500e.

fNews #202 – Pininfarina Battista překonala Rimac Nevera, Tesla Roadster se blíží a Abarth 500e

Podcast v audio formě

V minulém díle jsme začínali u nového rychlostního rekordu Rimacu se zmínkou o tom, že Rimac Nevera má také nejlepší akceleraci ze všech produkčních aut. To už ale neplatí! Překonal jej totiž hypersport Pininfarina Battista, který na stovku zrychlil za 1,86 sekundy. Mate Rimac ale nemusí být smutný. Pod karoserií vozu Pininfarina Battista se totiž skrývá jeho technika. Základ je tedy téměř shodný s Rimacem Nevera. Battista má mírně vyšší výkon a trochu jiné zpřevodování, takže je lepší v akceleraci, zatímco rekord v maximální rychlosti zůstane Rimacu. Které z těchto aut se vám víc líbí?

Další auto, které by tyto hodnoty mohlo překonat, je Tesla Roadster. Tu však Elon Musk slibuje už 5 let. Minulý týden ale dal nový slib, samozřejmě na Twitteru, že výroba začne již příští rok. Tak doufejme, že se to již podaří dodržet, protože jistě půjde o zajímavé auto. Podle některých informací by totiž měla být akcelerace podobná jako u Rimacu Nevera nebo Pininfariny Battista, ale s příplatkovou tryskou na stlačený vzduch by se měla dostat až na 1,1 sekundy. A to už je těžko představitelná hodnota.

U rychlých elektromobilů zůstaneme, ale nakonec se podíváme na jeden mnohem menší. Firma Abarth je tradiční úpravce vozů Fiat, které připravuje i na závody. Tentokrát si vzala do parády malý Fiat 500e, čímž vznikl Abarth 500e. Ten má zvýšený výkon na 155 koní a spoustu úprav. Akcelerace na stovku mu sice trvá více než 3× déle, než je to u zmíněné trojice, ale zase nemusíte mít na účtu desítky milionů korun, abyste si ho mohli pořídit. Co na toto malé a hravé městské auto říkáte?

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze