Od začátku roku se registrovalo více jak tisíc automobilů do zásuvky. Kdo kraluje?

2
Od začátku roku se registrovalo více jak tisíc automobilů do zásuvky. Kdo kraluje?
  • Nejvíce registrovaných kusů si připsal Hyundai
  • Škoda Auto vstoupila na trh až později, i tak se dostala na 99 registrovaných kusů

Od začátku roku je do konce listopadu v Centrálním registru vozidel evidováno 231 208 nových osobních automobilů, což představovalo meziročně o 15 563 registrací méně, v řeči procent jde o pokles o 6,3 procenta.

Škoda Superb iV (2019)

Zatímco v roce 2018 bylo registrováno 981 osobních elektromobilů a plug-in hybridů, letos byla tato hranice překonána již v listopadu – celkově bylo k 30. listopadu evidováno 1 136 těchto vozidel; z toho 705 elektromobilů (BEV, meziročně +14,6 %) a 431 plug-in hybridů (PHEV, meziročně +62,6 %),“ říká Ing. Jindřich Frič, ředitel Centra dopravního výzkumu a dodává: „Při srovnání obou pohonů významně v uplynulých dvou měsících rostou plug-in hybridy – v listopadu bylo evidováno rekordních 104 registrací, z nichž 53 tvořily vozidla Škoda Superb iV. Opačný vývoj byl však evidován u elektromobilů – 56 listopadových registrací je o 26 méně než v listopadu 2018.“ I přes letošní rekordní absolutní počty registrací elektromobilů a plug-in hybridů se tato vozidla podílela jen 0,49 % na všech registracích nových osobních automobilů.

Celkem 5 automobilek zaregistrovalo letos přes 100 vozidel do zásuvky, ať už šlo o elektrický auta nebo plug-in hybridní motorizace. Nejvíce registrací (177; 119 BEV + 58 PHEV) evidovala automobilka Hyundai. Tři čtvrtiny všech registrací patří modelu Hyundai Ioniq, kterého se prodalo 134 vozidel (76 BEV + 58 PHEV). Se 165 registracemi v těsném závěsu následovalo BMW, 137 registrací si připsal Nissan, 127 Volkswagen a 115 Tesla.

Škoda Auto na trh elektrifikovaných modelů přišla až později. V nabídce má Superb iV a Citigo iV. I tak nastalo, co se dalo očekávat. Ačkoli vozy Škoda Auto vstoupily do prodeje až ve třetím čtvrtletím, tak celkově automobilka prodala 99 kusů. Škoda Suberb iV se na tomto počtu podílelo 80 kusy. Zbytek (19 kusů) se prodalo elektrického Citigo.

Diskuze ke článku
Martin
To jsou vážně velmi žalostné prodeje.
Václav
Já se nedivím. Přestože elektromobilitě fandím, tak ze současné nabídky je použitelná snad jen Tesla model 3. Tam je ale špatný servis a co čtu, tak spolehlivost a kvalita zpracování je dost kolísavá. Navíc vývoj probíhá tak rychle, že Tesla z roku 2017 je v podstatě neprodejná (alespoň Tesláček to nedoporučuje). Takže tak.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze