Obytný elektromobil ID. California, elektrické SUV Lotus Eletre a rozvoj elektromobility

fNews #168
Obytný elektromobil ID. California, elektrické SUV Lotus Eletre a rozvoj elektromobility
Fotografie: Lotus
  • Volkswagen začne vyrábět elektromobil ID. California už letos
  • Lotus představil elektrický crossover Eletre
  • V Česku vznikla platforma pro rozvoj elektromobility

Vítejte u dalšího dílu fNews, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na připravovaný obytný elektromobil Volkswagenu, nový elektrický Lotus a platformu pro rozvoj elektromobility v Česku.

fNews #168 – Obytný elektromobil ID. California, elektrické SUV Lotus Eletre a rozvoj elektromobility

Podcast v audio formě

Začneme v sousedním Německu u Volkswagenu, který nedávno představil ID. Buzz. Původně totiž měla z něj odvozená obytná verze California přijít až v roce 2025. Carsten Intra, šéf značky Volkswagen Užitkové vozy, ale prozradil, že ID. California se začne vyrábět už koncem tohoto roku. Takže první elektronomádi s ní mohou na cesty vyrazit už v příštím roce.

Z Německa se přesuneme do Velké Británie, nebo spíše do Číny. Právě tam se totiž bude vyrábět nově představený elektrický crossover původně britské značky Lotus. Nese název Eletre a nabídne 800V architekturu s velmi rychlým nabíjením nebo výkon 600 koní ze dvou elektromotorů.

Zakončíme tradičně v Česku, kde vznikl zajímavý projekt. Společnosti Škoda Auto, ČEZ, PRE, E.ON a ČVUT vytvořily platformu pro rozvoj elektromobility u nás. Skupina si vytyčila „Pět bodů pro elektromobilitu“, jimž se chce věnovat a dále je rozvíjet. Jsou to: dobíjecí infrastruktura, dostupnost vozů, inovace a vzdělávání a ekosystém a podpora národní i mezinárodní spolupráce v rozvoji elektromobility.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze