Novináři tvoří historii. Rivian R1T se v USA stal pick-upem roku

Novináři tvoří historii. Rivian R1T se v USA stal pick-upem roku
Fotografie: Rivian
  • Móda udělovat tituly elektromobilům dorazila i do USA
  • Rivian R1T je podle časopisu MotorTrend „nejpozoruhodnější pick-up"

Časopis MotorTrend tvoří historii. Tak to aspoň vnímá publisher skupiny MotorTrend Ed Loh: „Vyhlášení Truck of the Year 2022 časopisu MotorTrend je možná naším nejvýznamnějším počinem od roku 1949. Rivian R1T je monumentální stroj a ohromuje kvalitou designu, konstrukce, materiálů a technologií, která nemá v současné době u nákladních automobilů obdoby. Zároveň poskytuje jízdní zážitky jako vysoce výkonný luxusní vůz. Jako prvnímu plně elektrickému pick-upu na trhu se modelu R1T podařilo dosáhnout všech těchto cílů, aniž by minul vkus zájemců o nákladní automobil. Z těchto a dalších důvodů je pro MotorTrend ctí jmenovat Rivian R1T naším Truckem roku 2022.

Není to první významné ocenění pro vítěze nepsaného závodu o první elektrický pick-up na americkém trhu. Známý youtuber Doug DeMuro udělil Rivianu R1T nejvyšší „DougScore“ ze všech historicky hodnocených pick-upů. Kromě toho se elektrický průkopník probojoval do finále ankety „Severoamerický pick-up roku 2022“. Mezi důvody, proč Rivian sbírá tolik ocenění, patří zejména fakt, že jeho terénní schopnosti překonávají i americkou ikonu Jeep Gladiator Rubicon (pick-up verze legendárního Wrangleru), nosnost 800 kg, schopnost táhnout pětitunový vlek i dojezd 505 km (EPA) díky gigantické 135kWh baterii.

Soutěž „Vůz roku“ amerického časopisu MotorTrend se vyhlašuje od roku 1949, je tak nejstarším podnikem svého druhu na světě. Nám známější stejnojmenná anketa, týkající se Evropy, odstartovala až o 15 let později. Prvních deset let byla ocenění udělována nikoliv jednotlivým automobilům, ale značkám či jejich divizím. Vůbec první „zlaté třmeny“ putovaly motoru Cadillac V8. Prvním vyhlášeným automobilem byl Ford Thunderbird z roku 1958, teprve o 12 let později dostal jedno z vedlejších ocenění i dovezený vůz. Takový vyhrál absolutně až v roce 1972 (Citroën SM) a v letech 1976–1999 byla soutěž rozdělena do dvou disciplín: domácí produkce a import. Pick-up roku se vyhlašuje od roku 1979, po dalších 20 letech přibyla kategorie SUV roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze