Nové Mini vyfotografováno. Přichází o jeden z hlavních poznávacích znaků

Nové Mini vyfotografováno. Přichází o jeden z hlavních poznávacích znaků
Fotografie: Mini
  • Nové elektrické Mini bylo vyfoceno v Číně
  • Přichází s novými designovými prvky vně i uvnitř

Fotografie nového elektrického Mini zveřejnil electrek.co. V čínských ulicích se podařilo vyfotit jak maskované prototypy, naznačující podobu se stávajícím typem, tak jeden zcela odhalený kus. Díky tomu už víme, že základní proporce se jako nejvýraznější poznávací znak (spolu s výraznými oblými světlomety) respektovaly, avšak v jiných ohledech se design dal na dosud nevídaný posun do budoucnosti. Zatímco první novodobá generace z roku 2001 dokonale ctila tradiční prvky předchůdce, a marketingově se jí to hodně vyplatilo, čtvrtá novodobá generace už považuje značku natolik silnou, že je možné ji začít měnit.

Ačkoliv Mini zřejmě každý pozná na první pohled, zezadu by si jistý už být nemusel; právě tam se totiž tradice porušovaly nejvíce. Tradiční svislá světla totiž ustoupila dvěma trojúhelníkům, propojeným vodorovnou černou lištou. Na bocích už nenajdeme tradiční vystouplé kliky; nahradily je aerodynamicky vhodnější zapuštěné. Veta je také po tradiční šikmé spáře od čelního okna k výřezům blatníků. Ty tak dostaly konvenční tvar, zakončený obřím předním nárazníkem.


Příď sice poznáváme na první pohled, ani ona se však nevyhnula změnám. Především zcela rezignovala na tradiční chromové ozdobné prvky a také další známou insignii – malé kulaté blikače, časem přetransformované ve větší integrované moduly s mlhovkami. Nové Mini už nic takového nepěstuje, veškeré svícení se odehrává pod oblými společnými kryty, pod nimiž je prostor horizontálně rozdělen na tři úrovně. Působí to čistě, futuristicky a zdá se, že design konečně dostal už tolik potřebný impulz a přestane přešlapovat na místě.

Zajímavé změny přichystal rovněž interiér, do nějž se špionážnímu fotografovi také podařilo krátce nahlédnout. Ten se totiž radikálně zbavil většiny cingrlátek, která časem zaplnila někdejší čistě střižený salon prvního novodobého Mini, a ponechal si opět jediný centrální prvek. Tentokrát už to není velký analogový přístroj, nýbrž dotykový displej, integrující veškeré funkce včetně přístrojového štítu. Nesentimentálně zmizela rovněž většina mechanických ovladačů, takže i nové Mini půjde tabletovou cestou, kterou Čína tak miluje.

Žádné podrobnosti ani data v tuto chvíli neznáme, je však pravděpodobné, že nové elektrické Mini bude mít větší ambice než současná generace, se svou malou baterií určená především k cestám „kolem komína“. Jsme také zvědaví, jak nové linie zafungují v evropských reáliích a zda Mini nepromění v další zaměnitelný hatchback.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze