Nová aerodynamická kola od BMW snižují odpor o 5 procent. První je dostane iX3

1
Nová aerodynamická kola od BMW snižují odpor o 5 procent. První je dostane iX3
  • Aerodynamická kola zlepšují hospodárnost vozidla až o 30 procent
  • V případě BMW iX3 půjde o úsporu elektrické energie o 2 procenta, tedy dle cyklu WLP o 0,4 kWh/100 km

U dnešních automobilů ovlivňují kola a jejich aerodynamický tvar celkovou hospodárnost vozidla až z 30 %. I to je důvod, proč má BMW nová aerodynamická kola Aerodynamic Wheel, která budou poprvé použita na BMW iX3, které se dostane na trh ještě letos.

Elektromobily od BMW

Nová aerodynamická kola nejenže ve srovnání s konvenčně poháněným BMW X3 snižují odpor přibližně o 5 %, ale jsou také efektivnější a lehčí než ta předchozí. Díky optimalizovanému proudění vzduchu kolem podběhů kol jsou ve srovnání s dříve používanými aerodynamickými koly lehčí o 15 %. Díky menší hmotnosti a lepší aerodynamice snižují celkovou spotřebu elektrické energie v evropském testovacím cyklu WLTP o další 2 %, což se rovná 0,4 kWh/100 km. Tím prodlužují dojezd vozu o dalších 10 km. Vzhled kol lze různými způsoby měnit, což designérům dává velké designové možnosti pro příští modely. Nová aerodynamická kola se představí také na BMW iNext, které bude mít premiéru v roce 2021.

BMW iX3 bude mít v podlaze baterii o kapacitě 74 kWh a dojezd dle WLTP je 440 kilometrů. Motor bude mít 286 koní a 400 Nm točivého momentu. První čistě elektrické SUV od BMW je vybaveno technologií eDrive páté generace, která se od roku 2021 objeví také v BMW i4 a v BMW iNEXT.

Diskuze ke článku
Tom256
No jsem zvědav, jak se BMW s novými modely pochlapí. Spoustu zkušeností by z mnoha let provozu i3 už mít mohli.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze