Nokian Tyres vybuduje v Rumunsku první továrnu na pneumatiky s nulovými emisemi

1
Nokian Tyres vybuduje v Rumunsku první továrnu na pneumatiky s nulovými emisemi
Fotografie: Nokian Tyres
  • Investice do závodu činí 15,9 miliard korun
  • Výstavba továrny začne začátkem příštího roku

Představenstvo společnosti Nokian Tyres před pár dny rozhodlo o investici do nové továrny v Rumunsku. V té se budou vyrábět ekologické pneumatiky pro osobní automobily. Továrna bude vystavěna na zelené louce ve městě Oradea na severozápadě Rumunska v blízkosti maďarských hranic. Roční kapacita továrny by měla být 6 milionů pneumatik s možným rozšířením výroby v budoucnu. V areálu bude také umístěn distribuční závod pro skladování a distribuci pneumatik. Celková investice se odhaduje přibližně na 650 milionů eur (v přepočtu 15,9 miliardy Kč). Zahájení výstavby je plánováno na začátek roku 2023 a výroba pneumatik by měla začít ve druhé polovině roku 2024. Náběh komerční výroby pneumatik se očekává na začátku roku 2025.

„Jedná se o významné strategické investiční rozhodnutí, které umožní náš budoucí růst. Výrobní závod světové úrovně v Evropě je zásadním krokem pro vytvoření dodatečné kapacity a vyvážené výrobní platformy, protože začínáme budovat naši společnost Nokian Tyres bez výrobních kapacit v Rusku,“ uvedl Jukka Moisio, prezident a generální ředitel společnosti Nokian Tyres. V červnu minulého roku se rozhodlo představenstvo společnosti o zahájení řízeného odchodu z Ruska. Kvůli válce a následným zpřísňujícím se sankcím již není pokračování v podnikatelských aktivitách v Rusku pro společnost Nokian Tyres možné ani udržitelné. V říjnu společnost Nokian Tyres podepsala dohodu o prodeji svých ruských aktivit.

Aby byla společnost schopna zajistit dodávky svých výrobků, rozhodla se začátkem roku urychlit své plány na investice do nových výrobních kapacit v Evropě a továrna v Rumunsku je klíčovou součástí těchto plánů. Společnost Nokian Tyres mimo to pokračuje v navyšování kapacity svých továren ve Finsku a USA a taktéž usiluje o větší geografickou diverzifikaci svých výrobních činností.