Enyaq ovládl nizozemský trh. Napříč pohony

3
Enyaq ovládl nizozemský trh. Napříč pohony
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Nizozemské království drží vlajku elektromobility hodně vysoko
  • Vůbec nejprodávanějším automobilem za prosinec byla Škoda Enyaq
  • Celková čísla se však meziročně prudce propadla

Nizozemský trh patří k těm menším, přesto ale tamější movití motoristé vždy kladli důraz na ekologické pohony. Zároveň si ale pečlivě hlídají poměr ceny a hodnoty, proto nyní kupují neustále zdražované Tesly v menší míře než ve většině ostatních hospodářsky vyspělých evropských zemí, zatímco dříve tu byly podle insideevs.com velice populární. A Tesla Model 3, útočící jinde na pozici absolutního bestselleru, se umístila na devátém místě mezi nabíjecími automobily za celý rok 2021 i za prosinec téhož roku. Ostatní vozy americké automobilky pak do první desítky vůbec nezasáhly. Slavit naopak může Škoda Auto, protože Enyaq se stal jedničkou mezi elektrickými vozy za prosinec i za celý rok. A jako bonus ovládl v posledním měsíci celý trh napříč pohony.

Zatímco celkový počet všech vozidel, registrovaných za rok 2021, se meziročně propadl o devět procent na výsledných 322 981 vozidel a prosincová statistika (35 708) se meziročně snížila dokonce o 15,6 %, nabíjecích aut přibylo za kalendářní rok úhrnem 95 464, což značí naopak sedmiprocentní přírůstek. Poslední loňský měsíc pak byl historicky druhý nejúspěšnější co do nových nabíjecích aut s 23 150 prodeji. To je sice o čtvrtinu méně než v prosinci 2020, a je to samozřejmě způsobeno snahou registrovat na poslední chvíli maximum aut ve starém roce, ovšem přesto to přineslo krátkodobý podíl aut do zásuvky ve výši 65 % (z toho 59 % BEV).

Ačkoliv je nejprodávanějším modelem Enyaq, Škoda Auto nemá dalšího silného hráče a mezi třemi nejprodávanějšími značkami nabíjecích aut nefiguruje. Tam si rozdělily trh značky Kia (10 %), Volvo (9 %) a BMW (9 %). V žebříčku nejúspěšnějších koncernů si to ovšem vynahradila; její mateřský Volkswagen Group je s 24 % jasnou jedničkou, zpovzdálí sledovaný Geely-Volvo (15 %) a Hyundai Motor Group (13 %). BMW Group a Stellantis si připsaly shodně po deseti procentech.

Nejprodávanější nabíjecí auta za rok 2021 v Nizozemsku

Pořadí Model Počet registrací
1. Škoda Enyaq iV 6 685
2. Kia e-Niro 5 850
3. Volkswagen ID.4 4 216
4. Ford Mustang Mach-E 4 148
5. Lynk 3 297
6. Volvo XC40 PHEV 3 097
7. BMW iX3 2 833
8. Ford Kuga PHEV 2 573
9. Tesla Model 3 2 561
10. Polestar 2 2 527
Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Na uvedených výsledcích je pro Teslu ještě horší to, že Model 3 i Y můžete mít v únoru 2022, pokud dnes objednáte(max březen). Kdežto Enyaq se nevyrábí ani na plné kapacitě skrz čipy a ještě k tomu se na něj čeká kolik měsíců. Já se tomu ale ani moc nedivím. Tesla má ještě hodně co dohánět a ten výborný efektivní pohon většina kupujících laiků asi neocení tolik, jak dobře odhlučněné a utěsněné dveře...
Two Gamers cz
Two Gamers cz
A v CZ je kolik prodáno E nijaků soukromym osobám? Ne dealerům!!! ???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze