Nissan v Detroitu ukázal své budoucí směřování v konceptu Xmotion

Nissan v Detroitu ukázal své budoucí směřování v konceptu Xmotion
  • Koncept Xmotion nabízí rozmístění sedadel 4+2
  • Pro „nastartování“ se používá otisk prstu v interiéru
  • Místo tradičních vnějších zpětných zrcátek vůz používá kamerový monitorovací systém

Koncept Xmotion, který byl představen na letošním autosalonu North American International Auto Show, nese výrazné rysy tradičního SUV – vysoký postoj, proporce vysoce praktického vozu a zesílené blatníky obklopující kola a pneumatiky do každého terénu. Přesto však koncept Xmotion (vyslovovaný jako „krosmoušn“) v sobě spojuje japonskou kulturu a tradiční řemeslné dovednosti s praktičností v americkém stylu a novou generací technologií Inteligentní mobility Nissan.

Koncept Xmotion je studií toho, jak mohou zdánlivě nesourodé prvky získat díky koexistenci sílu a důraz,“ uvedl Alfonso Albaisa, senior viceprezident pro globální design společnosti Nissan „Koncept čerpá inspiraci z japonské estetiky a výrobních metod předávaných z generace na generaci. Zároveň nabízí moderní účelnost nezbytnou pro řidiče v nepříliš vzdálené éře propojených a autonomních crossoverů.“

Koncepty jsou pohledem do budoucna, způsobem, jak v prostoru vyjádřit sen. A jako náhled na novou generaci crossoverů a SUV značky Nissan vyzařuje exteriér konceptu Xmotion odvážný charakter – něco, co jeho designéři nazývají „účelná síla“. Vůz působí dojmem, že karoserie chrání interiér a posádku vozidla. „Vnější vrstva“ koncepce Xmotion je ochranným brněním pevných základů a podstaty vozidla, které je odhaleno v předních a zadních spodních náraznících a v bočních prazích a naznačuje jeho vrozenou odolnost.

Exteriér konceptu Xmotion je velice dynamický, s velmi klínovitými tvary. Výrazné blatníky jsou hladké a emotivní, a přitom velice elegantní,“ vysvětluje Albaisa. „V tom se tento design liší od tradičního SUV se západním vlivem. Koncept Xmotion ztělesňuje tichou dynamiku a čistotu, které mu dávají velice jedinečný charakter.“

Díky svému dlouhému rozvoru, s koly posazenými až úplně do rohů vozu, umožnil koncept Xmotion vytvořit konfiguraci sedadel pro cestující 4+2. Se třemi řadami jednotlivých sedadel poskytuje interiér ideální prostor pro mladý pár, další pár za ním a dvě děti nebo domácí mazlíčky na třetí řadě sedadel.

Vozidlo vidíme jako vysoce funkční každodenní SUV, kterým můžete jezdit každý den, a přitom může v případě potřeby odvézt majitele a jejich přátele do národního parku nebo rekreační oblasti,“ říká Albaisa.

Pro spuštění konceptu Xmotion se používá autentizace otiskem prstu. Když se řidič dotkne plochy pro autentizaci otisku prstu v horní části konzoly, spustí se uvítací sekvence. Xmotion také namísto tradičních vnějších zpětných zrcátek používá kamerový monitorovací systém a zobrazuje záběr a další informace na obrazovkách po stranách. Systém vnímá a monitoruje ostatní vozidla v okolí konceptu Xmotion.

Zdroj: newsroom.nissan-europe.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze