Nissan Leaf úspěšně prošel testem pro detekci chodců. Nově se testovalo v Evropě

Nissan Leaf úspěšně prošel testem pro detekci chodců. Nově se testovalo v Evropě
  • Bezpečnostní systémy dnes umí díky různým technologiím předejít srážce nebo aspoň snížit sílu nárazu
  • Nehody auta a chodce/cyklisty prý může za až o polovinu úmrtí na silnicích

Není žádným tajemstvím, že velký počet smrtelných dopravních nehod nevzniká srážkou dvou vozidel. Automobilky tedy vyvíjejí své systémy nejen tak, aby auto bylo schopno samo zamezit nehodě s jiným vozem, ale také srážce s chodcem či cyklistou. Údajně se může jednat až o polovinu úmrtí na silnících.

Ve středu Evropský program pro posuzování nových vozidel oznámil, že se nový Nissan Leaf stal prvním modelem, který v Evropě úspěšně prošel testem detekce chodců. Program jistě bude znát pod zkratkou EURO NCAP.

Tento program testuje auta a posléze podává spotřebitelům informace o bezpečnosti všech modelů prodávaných na evropském trhu. Momentálně se posuzoval autonomní stupeň nouzového brzdění, kam spadá mimo jiné i zamezení srážky s cyklistou.

Naše nové hodnocení demonstruje rostoucí úroveň a sofistikovanost, kterou dosahují různé systémy vozidel,“ uvedl Michiel van Ratingen, generální tajemník Euro NCAP. „Vzhledem ke stále se snižujícím nákladům na tyto systémy se zvyšuje i růst výpočetní kapacity. Brzy budou auta schopná zabránit podstatně složitějším haváriím,“ dodal.

Bezpečnostní systémy dnes umí díky různým technologiím předejít srážce úplně nebo aspoň snížit sílu nárazu. Testování má pomoci určit, která auta si v této oblasti vedou lépe než ostatní. Pro zajímavost, detekce cyklistů je technologicky daleko složitější než detekce chodců. Už jen vyšší rychlost cyklisty vyžaduje po systému vyšší výkon, aby včas propočítal, zda má auto brzdit nebo ne.

Nissan Leaf – první dojmy

Test spočívá v dobře známých crash testech, ostatně na vše se můžete podívat ve videu výše. Dodáme, že nový Nissan Leaf dostal nejvyšší možné hodnocení, tedy pět hvězd.

Technické parametry Nissan Leaf (2018)

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 480 × 1 790 × 1 535 mm, 1 535 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon110 kW, 150 koní, točivý moment: 320 Nm
Baterie40 kWh (38 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 46 kW, palubní: 4 kW, konektory: CHAdeMO, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14 kWh / 100 km, dojezd: 378 km
Cena od850 000 Kč

Zdroj: forbes.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze