Na Teslu se valí jeden problém za druhým. Logistika vázne a konkurence nespí

1
Na Teslu se valí jeden problém za druhým. Logistika vázne a konkurence nespí
  • Elon Musk nedávno připustil, že automobilka se přesunula z výrobního pekla do pekla logistického
  • Ostatní automobilky začínají uvádět elektrické modely, které budou pro Teslu velkou konkurencí
  • Tesla stále čelí vyšetřování Ministerstva spravedlnosti USA

Tesla dosud prakticky neměla přímou konkurenci, což se logicky odrazilo na její popularitě. Situace se ale pomalu začíná měnit v neprospěch Tesly. Mercedes před pár dny ukázal nové SUV, které je prvním členem rodiny EQ, jež by měla do roku 2022 zahrnovat deset aut. Nespí ani Audi, které představuje nové elektrické SUV e-tron, které má konkurovat Modelu X. Audi bojuje cenou, která na americkém trhu startuje na 75 795 dolarů, zatímco Model X je o cca 7 000 dolarů dražší. Tesla ale kontruje maximální rychlostí a zrychlením. V těchto veličinách Tesla překonává Audi o 9 km/h v ohledu maximální rychlosti a o šest desetin vteřiny v případě zrychlení z nuly na 60 mil za hodinu.

Zatím není jasné, zda Němci zvládnou vrátit úder v rámci dojezdu. Základní verze kalifornského SUV dle odhadů EPA ujede na jedno dobití 381 kilometrů, zatímco e-tron 400. Nicméně tento údaj odpovídá evropskému normovanému cyklu WLTP, který přeci jen reflektuje skutečný svět o trochu méně. Audi tak může prohrát i v tomto kole, ač disponuje bateriemi o kapacitě 95 kWh (Tesla má o 20 kWh méně).

Audi zatím nezveřejnilo přesné technické parametry, ty mají být oznámeny až blíže k zahájení prodeje, jež je naplánováno na druhé čtvrtletí příštího roku. Nicméně původní odhady počítaly s 360 koni a 563 Nm točivého momentu. Mimo to bude možné na osm sekund využít funkce overboost, kdy potenciál pod kapotou vzroste na 408 koní a 666 Nm. Je ale možné, že do roku 2019 Audi ještě výkon navýší.

Na samotného Elona Muska se valí jeden problém za druhým. Šéfa Tesly zažaloval britský potápěč Vernon Unsworth, který byl stěžejní osobou při vyprošťování skupinky thajských školáků, jenž byli uvězněni v podzemním komplexu jeskyní. Těm chtěl se svou miniponorkou napomoci i Musk, nicméně byl odmítnut. Unsworth přitom uvedl, že pro šéfa Tesly šlo jen o populistický krok, přičemž jeho ponorka daným podmínkám nikterak nevyhovovala. Musk jej v reakci na to nazval pedofilem a přestože se vzápětí za svůj komentář omluvil, v krocích proti potápěči pokračoval. Světlo do této tahanice tak bude muset vnést soud. Ministerstvo spravedlnosti Spojených států navíc stále vyšetřuje automobilku Tesla pro podezření z podvodu. Důvodem je srpnové oznámení zakladatele a výkonného ředitele společnosti Elona Muska, že automobilku stáhne z burzy.

Automobilka musí také řešit dlouhé lhůty při opravách jejích vozů. Někteří majitelé čekají na svá auta i několik měsíců a dle výrobce za to prý mohou dealeři. Proto chce zásadnější opravy začít provádět pod vlastní střechou. Dealeři ovšem již od počátku naznačují, že za zpožděním mohou dodávky náhradních dílů přímo od automobilky. Právě tato možnost se přitom zdá být pravdivější, neboť o něčem podobném mluvil již loni dnes již bývalý prezident značky John McNeill. A nepřímo to vlastně nyní na Twitteru potvrdil i sám Musk. Šéf Tesly totiž připustil, že automobilka se přesunula z výrobního pekla do pekla logistického. Ač tedy na mnoha parkovištích již má ustájené nové vozy, k jejich předání zákazníkům nedochází a další dodávky jsou tak dokola odkládány. I to jistě může pozici Tesly ohrozit.

Diskuze ke článku
M
Nejak byla v clanku opomenuta dost zasadni vyhoda Tesly oproti vsem konkurentum a tou je sit Superchargeru. I kdyby mel e-tron vsechny parametry lepsi a cenu nizsi tak si musi nezaujaty zdrave uvazujici zakaznik vybrat Teslu, ktera ma diky SC dojezd normalnim tempem neomezeny.

Take trochu nechapu oznaceni “dealeri” v souvislosti s Teslou, ktera dealersky prodej/servis neuznava a tedy vsechny prodejny/servisy jsou jejich.
Terminy oprav jsou pak alespon v Nemecku beze zmen. Na dily se aktualne ceka stejne dlouho jako tomu bylo pred rokem.
Autor clanku by si mel spise shanet relevantni informace na misto drbu.

Jinak, ale co se Elona tyka tak ano je to blb.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze