Na nabíjecích stanicích PREpoint se minulý rok spotřebovalo 210 MWh elektřiny

2
Na nabíjecích stanicích PREpoint se minulý rok spotřebovalo 210 MWh elektřiny
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • V roce 2019 přibylo 12 AC a 7 DC dobíjecích stanic
  • Hned čtveřice rychlých nabíjecích stanic nabízí výkon 75 kW
  • PRE do tří let vybuduje 125 rychlonabíjecích stanic na hlavních dopravních uzlech v ČR

Pražská energetika (PRE) se aktivně podílí na budování infrastruktury pro elektromobily, a to nejen v Praze, ale v celé České republice. Nabíjecí stanice PRE nesou název PREpoint a jen v loňském roce se na nich spotřebovalo 210 MWh elektřiny.

Vyzkoušeli jsme nejrychlejší nabíjecí stanici v Praze

Uvedené množství spotřebované elektřiny v roce 2019 znamená, že došlo oproti předchozímu roku k dvojnásobné spotřebě elektřiny pro provoz elektromobilů – navíc elektřiny, která byla výhradně vyrobena z obnovitelných zdrojů. Dvojnásobně vzrostla také návštěvnost dobíjecích stanic sítě PREpoint. Vyšší spotřeba elektřiny na dobíjecích stanicích jde ruku v ruce s rozšiřováním dobíjecí sítě PREpoint.

V minulém roce přibylo celkem 12 AC dobíjecích stanic a z toho 4 dobíjecí stanice pocházejí z dotačního titulu Operačního programu Doprava Metropolitní síť, který Pražská energetika odstartovala právě v loňském roce. Přibylo také 7 DC dobíjecích stanic, 4 z nich jsou s výkonem 75 kW a je možné každou z nich rozšířit podle poptávky až na 150 kW. Díky Operačnímu programu Doprava vybuduje Pražská energetika do tří let 125 rychlonabíjecích stanic tohoto typu na všech dopravních uzlech přibližně v 50 regionech celé ČR.

Velkým milníkem pro PRE byla koncem roku modernizace nabíjecího místa u holešovického výstaviště v Praze 7, kde došlo v dobíjecím areálu vybaveném solárními panely a bateriovým úložištěm k instalaci superrychlé dobíjecí stanice s výkonem až 300 kW. Protože se Pražská energetika věnuje výstavbě dobíjecích stanic již deset let, nedochází pouze k instalaci nových dobíjecích míst, ale i k modernizaci stávajících. V minulém roce tak bylo nahrazeno novější technologií celkem 13 stanic. Dnes tedy Pražská energetika provozuje 79 dobíjecích stanic, z toho 11 DC a 1 super rychlou.

Diskuze ke článku
Hanh
To si musi PREcelkem maknout. 1, slovy jedina jedna, nabijecka mimo Prahu nad 22 kW je v Ostrave. Jinak nikde nic. Takze jejich sit je spise pro mestske mini auticka. Nebo vlastnit 5 cipu ostatnich hracu, proc mit PRE, muzu mit E.On a CEZ

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze