Na kilowatthodinu přesně. WirelessCar uvádí dosud nejkomplexnější plánovač cest

CES 2022
Na kilowatthodinu přesně. WirelessCar uvádí dosud nejkomplexnější plánovač cest
Fotografie: WirelessCar
  • Švédská společnost patří k lídrům v oblasti automobilové konektivity
  • Nabízí dosud nejpodrobnější plánování cest s elektromobilem

Na veletrhu CES 2022, který se právě nyní koná na tradičním místě v Las Vegas, představila švédská společnost WirelessCar nový produkt Smart EV Routing. Ten využívá dynamická data automobilu v reálném čase, která po zpracování inteligentními algoritmy slibují jeden z nepropracovanějších plánovačů elektrických cest. Ten umí v základu totéž jako řada již známých palubních či mobilních aplikací, od nich se ale odlišuje komplexností a neustálou aktuálností vstupních dat. Určen je jak pro OEM montáž přímo do infozábavních systémů v automobilech, tak pro mobilní datová zařízení.

Výrobci slibují konec strachu z dojezdu a navíc možnost nastavit si předem řadu parametrů či preferencí typu požadované úrovně nabití baterie v cíli. Aplikace zohlední jak zatížení automobilu, tak případné další faktory, ovlivňující jeho spotřebu, například přepravní box na střeše. A samozřejmě i aktuální dopravní situaci. Trasu bude navíc možné naplánovat v klidu doma před jízdou na mobilu a pak ji do vozu odeslat. I to leckteré plánovače zvládají, jenže Smart EV Routing umí navíc pracovat s telematickými daty přímo z automobilu, z nichž se dozví mj. vnější teplotu, nadmořskou výšku či aktuální počasí. Dokáže proto navrhnout trasu i s ohledem na výškový profil trasy, rizika omezené sjízdnosti či důsledků nízkých vnějších teplot. A všechny tyto parametry během jízdy neustále dynamicky přehodnocuje.

Pracuje se pochopitelně i s co nejaktuálnější databází nabíjecích stanic, v ideálním případě i s informacemi o jejich dostupnosti či obsazenosti. Výstupem je velmi přesný itinerář, kudy jet a u které nabíječky se zastavit a na jak dlouho. Jde o cloudový modulární systém, takže výrobci automobilů z něj mohou integrovat jen žádané funkce a případně je propojit s vlastním navigačním softwarem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze