Miliardová přestavba dokončena. BMW je připraveno na výrobu i4

Miliardová přestavba dokončena. BMW je připraveno na výrobu i4
Fotografie: BMW AG
  • Mnichovský závod tamní automobilky BMW prošel rozsáhlou modernizací a rozšířením
  • Investice se vyšplhala na celkovou částku převyšující 5 miliard korun
  • Z linky tu budou sjíždět BMW řady 3 Sedan a Touring, M3 a především elektrická i4

Uběhlo přesně 10 dní od doby, kdy se pracovníci mnichovské továrny BMW vrátili ke strojům. Před tím strávili 6 týdnů na nucené dovolené kvůli plánovaným úpravám závodu. Úpravám, po jejichž uplatnění budou moci z výrobní linky sjíždět nejen konvenční vozy s běžnými spalovacími motory, ale i novinka v podobě elektrického modelu i4. O jejím dokončení informoval například insideevs.com.

I když se jeho výroba plánuje až na rok 2021, pak právě v období prázdnin, a vzhledem k nastalé situaci, byl pro automobilku nejvhodnější čas, kdy se do přestavby mohla pustit. Podle mluvčího automobilky je tak už nyní vše připraveno k zahájení výroby i4.

Zajímavá je rovněž nákladová stránka celé akce. Firmu přestavba linky vyšla na bezmála 5,5 miliard korun. Více jak trojnásobně přitom v období mezi lety 2015 a 2018 společnost investovala do modernizace lakovny a rozšíření karosárny pro potřeby produkce BMW řady 3. Právě v karosářských pracích se i4 od ostatních modelů liší nejvíce, neboť podlaha musí nést bateriový systém. Ten v případě i4 váží okolo 550 kg. Do karoserie jej bude montovat plně automatický systém.

Jak jsme již dříve informovali, na samotných změnách továrny se svými názory podíleli i samotní pracovníci. Podle mluvčího šlo od roku 1922, kdy byl závod otevřen, o nejrozsáhlejší úpravy podniku. Připomeňme, že výrobní linku tu budou opouštět BMW řady 3 Sedan a BMW řady 3 Touring s tradičním motorem i hybridním nebo M3.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze