Lucid Motors zahájil stavbu své továrny, prvních aut se dočkáme v roce 2020

Lucid Motors zahájil stavbu své továrny, prvních aut se dočkáme v roce 2020
  • Kalifornská automobilka Lucid Motors slavnostně zahájila stavbu své první továrny v Arizoně
  • Hotová by měla být na konci příštího roku a hned po dokončení má začít produkce očekávaného vozu Lucid Air
  • Ke stavbě byla firmě poskytnuta investice v hodnotě jedné miliardy dolarů z fondu Saudské Arábie

Americký startup Lucid Motors se zaměřuje primárně na luxusní elektrifikované vozy. Jejich první model s názvem Lucid Air vzbudil spoustu očekávání svou prémiovou výbavou, nemalým výkonem a vysokým dojezdem. Od představení však uběhly už 3 roky a zatím jsme se zahájení výroby nedočkali. To se nyní mění, protože značka zahájila stavbu továrny v Arizoně, ve které se bude zmíněný vůz vyrábět.

Lucid Továrna

Zahájení stavby továrny se zúčastnili různí úředníci včetně guvernéra Arizony. Stát bude ve městě Casa Grande nedaleko Phoenixu, zároveň se jedná o sousedící stát s Kalifornií, kde má značka sídlo. Továrna by měla být hotová ke konci roku 2020 a hned na to se v ní začne vyrábět očekávaný luxusní Lucid Air, původně plánovaný na rok 2018. Po dokončení stavby bude kapacita výroby až 10 000 kusů ročně, následně firma investuje dalších 700 miliónů dolarů pro navýšení roční produkce až na 60 000 kusů.

O firmě se od začátku vědělo, že bude potřebovat získat velkého investora, aby se mohla co nejdříve vrhnout na vývoj produkční verze auta. To nějakou dobu zabralo a nakonec se jim povedlo minulý rok ujednat finanční injekci v hodnotě jedné miliardy dolarů z veřejného investičního fondu Saudské Arábie. Ta už vlastnila menší počet akcií Tesly, ale tímto krokem získala prakticky celou značku Lucid Motors.

Lucid Air

Samotné auto pak spadá do kategorie luxusních sedanů, zajímavostí jsou motorizované zadní sedačky, které pasažérovi umožní se zaklonit do podobné polohy jako třeba v letadle či autobuse. K exkluzivnímu zážitku napomohou i obrovská panoramatická okna na střeše, která prochází celou její délkou. Prvních 255 kusů Lucidu Air bude k dispozici ve speciální edici s dojezdem 315 mil (500 km) a tisícem koní. Tyto modely budou stát okolo 100 tisíc dolarů (2,5 milionu korun). Klasická verze bude mít 400 koní a dojezd cca 380 kilometrů, diskutuje se přitom o cenovce okolo 1,5 miliónu korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze