Křivky se brzy protnou. Nabíjecí stanice rychle přibývají, čerpačky stagnují

12
Křivky se brzy protnou. Nabíjecí stanice rychle přibývají, čerpačky stagnují
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu eviduje čerpací i dobíjecí stanice v Česku
  • Růst počtu nabíječek stále akceleruje
  • Přibývání čerpacích stanic se letos historicky poprvé zastavilo

Veřejných míst s nabídkou klasických paliv jsou u nás podle evidence Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) necelé čtyři tisíce. To je sice pořád čtyřnásobek počtu dobíjecích stanic, avšak rozdíl v trendech říká, že není daleko doba, kdy se obě křivky protnou. Zatímco lokalit s nabíječkami loni přibylo meziročně 50 %, hyperbola počtu veřejných čerpacích stanic zjevně dosáhla vrcholu, odkud s největší pravděpodobností začne pozvolný a postupně zrychlující pokles. Jejich počet se sice meziročně nezměnil a aktuálně dosahuje čísla 3 965, avšak novinkou je, že se zastavilo jejich rychlé přibývání, které jsme zaznamenávali ještě loni.

Počet veřejných nabíjecích míst dosáhl koncem prvního čtvrtletí podle MPO čísla 978, avšak podle řady subjektů z oboru je tato evidence zpožděná a lokalit je aktuálně s největší pravděpodobností již přes tisíc. Například tři dominantní provideři, tedy ČEZ, PRE a E.ON, už podle evidence nabízejí téměř 630 stanic, ve skutečnosti však toto číslo již nyní přesahuje 950. Například jen PRE zprovoznila od konce ledna už přes 40 dalších nabíječek a v provozu jich nyní má více než 360. Společnost plánuje do konce roku uvést do provozu dalších 90 stanic. E.ON zprovoznil za poslední dva měsíce více než 20 stanic. „Aktuálně máme v provozu 198 veřejných stanic, dalších 136 je ve výstavbě a většina z nich by měla být spuštěna do konce letošního roku. Letošním cílem, kterého bychom měli dosáhnout, je mít v provozu tři sta stanic. V dalším roce pak začneme s výstavbou UFC dobíjecích hubů,“ popisuje Martin Klíma, vedoucí oddělení Mobility Services společnosti E.ON Energie.

Diskuze ke článku
Tom ReBlack
Tom ReBlack
"čerpačky" na sebe vydělají a když nevydělají, tak zmizí z trhu..

nabíječky i před dotace na sebe nevydělají a jestli je v budoucnu nebude někdo dotovat, tak se nemají šanci udržet v takových počtech .. >> komu se sáhne do kapsy, aby se infrastruktura nabíjecích stanic udržovalo v požadovaném stavu?
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Pamatuji když jsem byl dítě tak jsme jezdili 10km k pumpě a další byla ani nevím jak daleko ale strávili jsme tam s tátou tak 30 min čekáním na řadu a to se bude vracet ,z 2500 to spadne na půlku a bude sranda.
Radovan Burkovič
Radovan Burkovič
Potvrzuji další 2 kusy, ještě v igelitu, OMV u kruháče Hranice na Moravě, jsou to Alpitronicy od PRE 75 kW výkon. Brzy k dispozici. V pátek jsem tudy jel a ještě nabíjel na soukromé za Kauflandem.
Marek M.
Marek M.
V ČR je síť čerpacích stanic PHM tak hustá, že i když jich pár desítek (stovek) zmizí, nic podstatného se nezmění, co se týká dostupnosti PHM. Za poslední léta jsem se nikdy nesetkal s frontou na benzince (vyjma některých Tank Ono), kde bych musel čekat víc než na jedno auto přede mnou. A i na té Tank Ono člověk nemusí nutně čekat, když tam je fronta, protože zcela jistě najde dlaší čerpačku pár km vzdálenou. Ti, co tam stojí, tam stojí dobrovolně kvůli ušetření "pár korun" na nádrž.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze