Konec čistého konta. V Česku shořel první elektromobil

Aktualizováno
29
Konec čistého konta. V Česku shořel první elektromobil
Fotografie: HZS Jihočeského kraje
  • Jihočeští hasiči likvidovali požár nabíjejícího se elektromobilu v garáži
  • Elektrické auto je zcela zničené, dům se podařilo zachránit

V brzkých ranních hodinách byl podle hasičů na tísňovou linku Operačního a informačního střediska HZS Jihočeského kraje nahlášen požár garáže rodinného domu v obci Dynín. Ve 4:40 vyjely první jednotky a zjistily hned od tří oznamovatelů, že hoří garáž, v níž je zaparkován motocykl a také elektromobil. Na místě hasiči zjistili, že majitel objektu vypnul napájení celého domu, s nímž je garáž stavebně propojena. Hasiči vypnutí zkontrolovali a prověřili rovněž odpojení elektromobilu, který se předtím nabíjel. Hasiči lokalizovali vodními proudy požár garáže, elektrického auta i motocyklu v 5:16, ochránili přilehlý dům a poté vytáhli elektrické auto ven z garáže na volné prostranství. Tam jej dále dochlazovali a termokamerou opakovaně kontrolovali jeho teplotu.

Poté hasiči na uhašený vrak Peugeotu e-208 jeřábem, aby mohli snáze kontrolovat především teplotu baterie. Mezitím povolali posilu v podobě speciálního kontejneru na hašení elektromobilů. Ten musel dojet až z Mladé Boleslavi, protože HZS Jihočeského kraje jej zatím nevlastní (jeho nákup ovšem plánuje). Nakonec ale nakonec nebyl použit. Zůstane minimálně dva dny v Českých Budějovicích pro případ, že by se uhašený elektromobil začal znovu zahřívat. Bez zajímavosti není fakt, že letos v únoru byla podle evropského systému včasného varování Rapex na tento typ elektromobilu vyhlášena svolávací akce, týkající se právě zvýšeného rizika požáru kvůli možnému zkratu 12V baterie. Svolávány jsou vozy Peugeot e-208 vyrobené v období 15. 1. 2020–20. 6. 2020. Zda se to týká shořelého vozidla, ale není v tuto chvíli zcela jasné.

Shořelým vozidlem byl Peugeot e-208, po uhašení zůstává ještě dva dny na pozorování termokamerou

Nejde o první hořící nabíjecí automobil v Česku; již před dvěma lety v Čestlicích hasiči obdobně likvidovali požár hořícího plug-in hybridu značky BMW. Jenže nešlo o čistý elektromobil a vůz navíc zcela neshořel.

Diskuze ke článku
Roman Placer
Roman Placer
První nebyl, ale je fakt, že kolem toho pravděpodobně opravdu prvního (Škody Eltry) nebyl takový mediální humbuk. Vygooglete si "autíčkář škoda eltra" a hned první odkaz... (Odkazy sem nejde postovat).
Dominik Debef
Dominik Debef
Moment..začalo to hořet kvůli 12V baterii? Nebo kvůli nabíjení hlavní baterie nebo kvůli závadě na hlavn baterii?
B K
B K
Snad bych si i přál, aby požár byl způsoben poruchou trakční baterie nebo obecně pohonným ústrojím toho elektromobilu, aby fosilní maniaci konečně dostali alespoň jednou za pravdu a mohli začít mohutně oslavovat – elektromobily hoří a jsou nebezpečné! Vezměte si, jak musejí mít ubohý život, když žijí v jednom velkém omylu. Přejme jim tu jednu radost.
Radovan Burkovič
Radovan Burkovič
V médiích je ticho po pěšině. Asi proto, že podle lidí z Peugeot Emotion Days v Ostravě ve středu i republikových, vysoce postavených hasičů, přítomných na LIbrosu v Ostravě ve čtvrtek, s největší pravděpodobností nehořel elektromobil. V garáži s ním byla, a nabíjela se, i koloběžka, takový ten módní skůtr, co jezdí sám bez odrážení. A ten měl začít hořet a od něj chytla garáž i auto. Jsem zvědav na oficiální zprávu z vyšetřování.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze