Komerční banka chystá obrovský nákup elektromobilů

Forum Elektromobilita 2021
1
Komerční banka chystá obrovský nákup elektromobilů
Fotografie: Komerční banka
  • Česká dcera Société Générale chce mezi prvními jezdit čistě elektricky
  • Nakoupí velké množství elektromobilů a vybuduje stovky nabíječek

Třetí největší banka na českém trhu plánuje do roku 2025 přejít na elektromobilitu. Konkrétní záměr zní mít v tomto roce minimálně 80 % flotily na elektrický pohon a snížit uhlíkovou stopu o 85 %, v ideálním případě by tou dobou měla elektřina pohánět 100 % služebních aut s logem KB. Pro takto smělý záměr byl vypracován i harmonogram, jehož součástí budou celkem dvě vlny nákupu. V první vlně míní v roce 2022 banka pořídit celkem 120 elektromobilů, na něž se právě dokončuje výběrové řízení s podmínkou minimálního dojezdu 300 km. Tyto vozy budou zaměstnancům k dispozici i k soukromým účelům, což už platí i dnes. Dále chce vybudovat celkem 130 nabíjecích stanic.

Druhá, mnohem mohutnější vlna, je plánována na roky 2023 a 2024. Během ní bude vypsáno druhé výběrové řízení a zahájen nákup elektromobilů i pro všechny zbývající pracovníky. Zároveň s tím se ale bude celkový počet služebních automobilů redukovat. Vzniknou také další nabíječky, přesnější čísla zatím banka nenabídla. Hotovo má být v již zmíněném roce 2025, kdy by měla celá česká flotila KB jezdit na elektřinu, nebo přinejmenším čtyři pětiny z ní.

Banka nesdělila, co přesně si od tohoto kroku slibuje, je to však impulz, který by mohl pomoci v rozhodování dalším správcům velkých firemních flotil. Jejich vozidla totiž patří mezi ty vůbec nejvyužívanější, takže by se takový krok podepsal na stavu životního prostředí poměrně rychle.

Diskuze ke článku
Roman Iška
Roman Iška
To se nám to hoduje, když nám jiní pujcujou. Když mi BEV zaplatí někdo jiný rád si ho pořídím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze