Kolik jsou zákazníci ochotni zaplatit za autonomní systém?

Kolik jsou zákazníci ochotni zaplatit za autonomní systém?
  • Průměrný Američan by za autonomní systém vydal asi 5 tisíc dolarů
  • U Tesly aktuálně činí příplatek 8 tisíc dolarů

Ruku na srdce, největší překážkou autonomního řízení je cena a náročnost vývoje. Na Cornellově univerzitě ve státě New York v USA proto vytvořili studii, která se snaží zjistit, kolik je zákazník schopný připlatit za autonomní systém. Průměrný Američan je za plně autonomní řízení ochotný zaplatit 5 tisíc dolarů (120 tisíc korun) a 3,5 tisíce dolarů (80 tisíc korun) za alespoň částečnou automatizaci.

Tesla Model S (2012)

Jde o průměrnou cenu. V souboru dotázaných byla nemalá skupina, která by za autonomní řízení nepřiplatila vůbec nic a naopak skupina, která by pro autonomní řízení obětovala klidně 10 tisíc dolarů (250 tisíc korun). Výzkum se týkal 1 260 respondentů, kteří splňovali podmínky průměrného Američana. Ten ale s platem 110 až 120 tisíc měsíčně neodpovídá průměrnému obyvateli Evropy, natož pak České republiky.

Vypadá to, že Tesla má cenovky nastaveny celkem rozumně. Vezmeme-li v potaz, že zákazník Tesly je pravděpodobně bohatší než průměr, není cena 5 tisíc dolarů za pokročilý autopilot a další 3 tisíce za plně autonomní řízení nijak přestřelená. Bohužel si zatím systém můžete pouze koupit a na používání si musíte ještě počkat.

Zdroje: carscoops.com, tesla.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze