Kia omladila elektrický model e-Soul. Je chytřejší a přitom levnější

Kia omladila elektrický model e-Soul. Je chytřejší a přitom levnější
Fotografie: KiaMotors
  • Třífázová palubní nabíječka zkracuje nabíjecí cyklus o 25 %
  • Vůz je nově vybaven palubním systémem telematiky Kia UVO CONNECT
  • e-Soul s baterií o kapacitě 39,2 kWh nyní stojí 1 099 980 Kč vč. DPH

S příchodem letních měsíců se Kia rozhodla, že světu ukáže lehce omlazenou verzi svého elektrického e-Soulu. Informuje o tom na svých stránkách formou tiskové zprávy. Jedná se o modelový rok 2021 a kromě nárůstu výbavy se vůz dočkal zlevnění o 50 tisíc Kč.

Omlazený model nabídne dvě verze a lepší výbavu

To se však týká pouze provedení se slabším akumulátorem o kapacitě 39,2 kWh. Tato verze tak disponuje výkonem elektromotoru 136 koní, na jedno nabití ujede až 277 km a vyjde na 1 099 980 Kč. V nabídce je pak i silnější a o něco dražší provedení, které s akumulátorem o kapacitě 64 kWh. U něho počítejme s výkonem elektromotoru 204 koní a reálným dojezdem 452 km. Zároveň s modelovým rokem 2021 přichází možnost pouze toto provedení vybavit „tažným zařízením“, které v sobě skrývá speciální rámový nosič jízdních kol a elektrokol na zádi vozu.

Ten dokáže unést až 100 kg nákladu, ovšem s klasickou koulí a možností zapojit za vůz přípojný vozík rozhodně nepočítejte. Co se pak týče klasické výbavy obou verzí, v rámci modernizace se Kia e-Soul chlubí systémem ROA (Rear Occupant Alert). Ten upozorňuje na obsazení zadních sedadel a pomáhá zabránit situaci, kdy by mohl řidič neúmyslně opustit vozidlo se zapomenutým pasažérem na zadním sedadle. Tento systém pak pracuje na čistě vizuálním principu, kdy na palubní desce svítí upozornění na blížící se nebezpečí. Současně se na palubu vozu dostal systém Uvo Connect, který prostřednictvím mobilní sítě GSM nabízí řidiči funkci vzdáleného přístupu k vozu skrze aplikaci v telefonu.

Díky tomu lze vůz ovládat z pohodlí domova a dopředu nastavit klimatizaci, průběžně kontrolovat nabíjení vozu i sledovat jeho polohu. Omlazená Kia e-Soul je pak ve standardu vybavena třífázovou palubní nabíječkou, která umožní nabíjet vysokokapacitní akumulátor výkonem až 11 kW (max. 12A). Oproti jednofázové palubní nabíječce dostupné v předchozím provedení se tak nabíjecí cyklus za předpokladu využití externí nabíjecí stanice Wallbox zkrátí o 25 % a akumulátor se z 0 na 100 % kapacity nabije za 7 hodin (verze s prodlouženým dojezdem).

Kia e-Soul ujede 452 kilometrů na nabití

Technické parametry Kia e-Soul 64 kWh

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 195 × 1 800 × 1 600 mm, 2 180 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon150 kW, 204 koní, točivý moment: 395 Nm
Baterie67,1 kWh (64 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 75 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 452 km
Cena od1 199 980 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze