Jaký názor na elektromobilitu má Petr Pavel?

10
Jaký názor na elektromobilitu má Petr Pavel?
Fotografie: Petr Pavel
  • Petr Pavel je pro omezení vjezdu aut se spalovacím motorem do center měst
  • Podporoval by různé druhy pohonů a nedělal by z elektromobility modlu

Na YouTube se objevilo velmi zajímavé video, kde se Stay12 ptá prezidentského kandidáta pana Petra Pavla na otázky kolem budoucnosti v dopravě, omezení vjezdu fosilních aut do center měst a také na jeho názor na řízení hybridního sportovního vozu BMW i8, které měl možnost osobně vyzkoušet.

Četl jsem, že jste si vyzkoušel BMW i8, což je sportovní hybrid. Jaký jste z toho měl pocit?

Jako ze sportovního hybridu. Je to auto, které je technologicky úžasné. Je skvělé si to vyzkoušet, ale rozhodně bych ho nechtěl. A to nejenom proto, že mě připadne ta cena za užitnou hodnotu, ale i za ten pocit trošku přemrštěná. Nemáte z toho pocit jako z plnotučného sporťáku. A hlavně je opravdu hodně náchylný na jakékoliv ťuknutí, protože je to karbonový monokok, který když se někde ťukne, tak se to v podstatě musí vyhodit, protože s tím se nedá nic dělat.

Jaký máte názor na elektromobilitu?

Na jednu stranu je to fascinující, kam se technologie posunula za relativně málo let. Kdy vlastně elektromobily mají dojezd téměř jako auta s benzínovým motorem. Ale přeci jenom stále ještě to není taková masovka, abychom mohli s klidným svědomím přejít na elektromobilitu. Myslím si, že není úplně dobře, že z elektromobility děláme modlu, a tím spíše jedinou modlu.

Jste pro zákaz vjezdu aut na spalovací motor do center měst?

Byl bych pro to, abychom omezili vjezd do měst aut se spalovacím motorem a používali opravdu více a více elektromobily v tomto druhu dopravy. Pro ten zbytek je třeba udělat přechodový stupeň v hybridech nebo například spalovací motory na syntetická paliva, protože i to je cesta. Mezi tím se také nemáme omezovat jenom na elektromobilitu, ale hledat i cesty pokud jde o vodík nebo o možné další způsoby pohonu. Protože těch možností může být více.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Nevedomost svetu vladne.
Asi jako kdyz mi jeden spolucestujici pred cestou na hory do Italie povidal, ze se hodne oblekl, protoze ty elektroauta prej moc netopi.
Václav Hrbek
Václav Hrbek
Tak jo, téměř co znamená půl století dalšího vývoje a miliardy eur. Nehlede na ty srajdy co kvůli tomu budeme palit aby jsme to vubec mohli nabijet.



Kdy vlastně elektromobily mají dojezd téměř jako auta s benzínovým motorem.
Evolt
Evolt
Tak v tomhle se mi zdá takový otevřený a celkem neutrálně pozitivní. Je zřejmé, že se o to nezajímá nijak blízce, čemuž se nedivím, protože má spoustu jiných starostí.
Miloslav Svoboda
Miloslav Svoboda
Ono každé auto topí a fouká a hlavně jede. Ale jde o kapacitu nádrže - tedy zde baterie. Pokud chcete v zimě vidět ven okny a nestrádat chladem a přitom dojet dost daleko, může být problém...Kapacita jde rychle dolů a nervozita stoupá. Podívejte se třeba na rozvozy jídel, litrový benzín je v pohodě a elektrika prostě v zimě nedá potřebný dojezd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze