Jakou zimu snese malý třídveřový elektromobil? -15 °C jej drsně prověří

Jakou zimu snese malý třídveřový elektromobil? -15 °C jej drsně prověří
Fotografie: Mini
  • Také pátá generace Mini se představí nejdříve s 3dveřovou karoserií
  • Nové vydání originálu nyní podstupuje testy jízdní dynamiky v zimní krajině Laponska

Nová generace rodiny Mini se právě rozehřívá před startem. Činí tak na ledu a sněhu v krutých mrazech za polárním kruhem. Připravované nové Mini v současné době podstupuje testy jízdní dynamiky v zimním testovacím centru BMW Group ve švédském Arjeplogu, kde se mohou březnové teploty pohybovat až okolo -15 °C. Nová generace Mini s čistě elektrickým pohonem během zimního testování ve Švédsku završuje významnou kapitolu svého vývoje pro sériovou produkci. Elektrické hnací ústrojí, vysokonapěťová baterie, výkonová elektronika a technologie nabíjení u prototypů již nyní prokazují vysokou míru účinnosti, to i při extrémních teplotách pod bodem mrazu. Zasněžené silnice a speciálně upravené plochy na zamrzlých jezerech slouží také jako ideální testovací tratě, na nichž se velmi precizně testují, zdokonalují a vzájemně ladí vlastnosti pohonu, řízení a podvozku.

Mini svou pátou generaci opět uvede na trh 3dveřovým Mini, které se představí z celé rodiny jako první. Nové vydání originálu, jehož koncepce je od počátku zaměřeno na čistě elektrické potěšení z jízdy, je optimálně navrženo k tomu, aby poskytovalo pro Mini typickou inspirující agilitu, a postaveno s kreativním využívání vnitřního prostoru, které zaručuje dostatek místa uvnitř a současně i malé vnější rozměry.

Nové 3dveřové Mini doplní v nové generaci kromě dalších provedení také nástupce současného Mini Countryman. Nové vydání nejprodávanějšího zástupce segmentu prémiových kompaktních vozů bude nabízeno jak se spalovacími motory, tak s čistě elektrickým pohonem. Ještě letos Mini představí koncepční studii crossoveru pro segment prémiových malých vozů. „Mini se rozvíjí a směřuje k čistě elektrické budoucnosti. Naše ikonické 3dveřové Mini, maximálně zintenzivňuje zážitky z jízdy jako v elektrické motokáře s rozsáhlou digitalizací a jasným zaměřením na udržitelnost s minimální ekologickou stopou.“ říká Stefanie Wurst, vedoucí značky Mini.

Nové 3dveřové Mini důsledně navazuje na charakteristické potěšení z jízdy ve městě, které se těší velké oblibě již více než 60 let. V budoucnu přitom bude ještě ryzejší a udržitelnější. Bude také zřetelně vidět na designu klasické karosářské verze. Elektrifikace poskytuje designérům možnost uvažovat zásadně jinak, a vytváří tak nové podněty pro Mini charakteristickou kombinaci individuálního stylu, důrazu na detail, smyslu pro tradici a nadšení pro inovace. Design nového Mini se vrací k jeho jedinečné historii, využívá nejmodernější technologie a vytváří maximum emocí v kombinaci s minimálními rozměry.

Podnětné jízdní vlastnosti nového 3dveřového Mini se zdokonalují v zimním testovacím centru v Arjeplogu. S každým kolem, které vůz absolvuje na sněhu a ledu, mohou testovací inženýři přesněji vyladit nástup výkonu elektromotoru, regulační a protiprokluzové systémy, chování v zatáčkách, charakteristiku odpružení a tlumení, stejně jako činnost řízení a brzdového systému. Integrovaná aplikace všech systémů pohonu a podvozku umožňuje dosáhnout vysokého stupně celkového sladění, díky němuž bude pozdější sériový model poskytovat pro Mini typickou komplexní vyváženost mezi pocitem z jízdy jako v motokáře a komfortem.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze