Jakarta ePrix: Jaguar opět na vrcholu, Evans letos vyhrál již potřetí

Jakarta ePrix: Jaguar opět na vrcholu, Evans letos vyhrál již potřetí
Fotografie: Formule E
  • Mitch Evans vyhrál premiérovou ePrix Jakarty
  • Australan si připsal již třetí letošní vítězství a stáhl ztrátu na lídra šampionátu
  • Pro velmi silné duo DS Techeetah zbylo jen druhé, respektive čtvrté místo
  • Stupně vítězů doplnilo Venturi
  • Další zastávkou je 2. července ePrix Marrákeše

Australan Mitch Evans se stal premiérovým vítězem nově uvedené Jakarta ePrix. V závodě se mu podařilo překonat oba černozlaté vozy DS Techeetah, které naprosto dominovaly kvalifikační části a stály v první řadě na startu. Svou 14. pole position nakonec získal, v tomto ohledu rekordman, Jean–Éric Vergne. Naopak pro týmového kolegu Antónia Félixe da Costu šlo o nejlepší výsledek dosavadního průběhu sezóny. Pilot Jaguaru startoval třetí. Záhy se však propracoval před da Costu, který vyjel mimo ideální stopu v sedmé zatáčce a prakticky Evansovi pozici přepustil zadarmo.

Jestli se Jaguaru v letošním roce něco daří, pak jsou to strategická rozhodnutí. Evans posléze opět vsadil na pozdější využití attack módu než lídr závodu Vergne, což se ukázalo být jako správná varianta. Necelých 7 minut před koncem pak Evans zaútočil. Na místě, kde to ani samotný Vergne nečekal. Tato dvojice na čele mírně poodjela zbytku pole, a tak se francouzský pilot mohl snažit o opětovné převzetí vedoucí pozice. Veškeré snahy však byly pokryty.

Naopak v důsledku boje o první příčku se na vedoucí dvojici dokázal docvaknout třetí Edoardo Mortara z Venturi. Vergne jej měl plná zrcátka a byl to koneckonců on, kdo musel bránit své postavení. Hektický závěr však změnu v umístění na stupních vítězů nepřinesl, a tak se Evans mohl radovat z již letošního třetího vítězství. Navíc zaznamenal i nejrychlejší kolo závodu a po nepovedeném dvojzávodě v Berlíně minimalizoval svou ztrátu v celkovém hodnocení šampionátu na první trojici pilotů.


Těsně pod stupni vítězů dokončil da Costa, který si na zádech přivezl lídra šampionátu Stoffela Vandoorna. Velký výsledek zaznamenal rovněž Jake Dennis, který dojel na šestém místě. Závod naopak nevyšel Porsche. Bodovat dokázal pouze osmý Pascal Wehrlein. Velkou bodovou ztrátu v sobotu zažil tým Envision. Oba jeho jezdci se v průběhu ePrix trápili. Neúspěšná byla už kvalifikace a zlepšení nepřišlo ani v závodě. Jeden z hlavních adeptů titul Robin Frijns vyhořel a v cíli mu patřila až 17. pozice.

Cílovou pásku naopak neviděl nováček v barvách Dragonu Antonio Giovinazzi, který poněkud záhadným způsobem hospodařil s energií. Zatímto u ostatních vozů svítilo i 40% energie, u jeho jména svítila hodnota lehce nad 30 %. V závěru závodu byl proto nucen odstoupit a i nadále jezdci amerického týmu jako jediní zůstávají bez zisku bodu.

Sestřih závodu

Hodnocení fDrive.cz

Atraktivita závodu: 7/10
Nejlepší pilot: Mitch Evans
Největší smolař: Robin Frijns
Číslo závodu: 33, procentuální úspěšnost vyhraných závodů Mitche Evanse v letošní sezóně
Nejlepší nováček: Oliver Askew, 13. místo
Za očekáváním: Envision Racing

Výsledková listina

P. Jméno Tým Ztráta Bodů
1. Mitch Evans Jaguar TCS Racing - 26
2. Jean-Éric Vergne DS Techeetah +0,733 s 21
3. Edoardo Mortara RokIt Venturi Racing +0,967 s 15
4. António Félix da Costa DS Techeetah +3,350 s 12
5. Stoffel Vandoorne Mercedes-Benz EQ +4,038 s 10
6. Jake Dennis Avalanche Andretti +4,635 s 8
7. Lucas di Grassi Rokit Venturi Racing +5,253 s 6
8. Pascal Wehrlein TAG Heuer Porsche +8,191 s 4
9. Sam Bird Jaguar TCS Racing +13,348 2
10. Sébastien Buemi Nissan e.Dams +14,766 s 1
11. André Lotterer TAG Heuer Porsche +16,089 s
12. Oliver Turvey NIO 333 Racing +20,922 s
13. Oliver Askew Avalanche Andretti +23,020 s
14. Maximilian Günther Nissan e.Dams +25,184 s
15. Alexander Sims Mahindra Racing +29,520 s
16. Nick Cassidy Envision Racing +29,873 s
17. Robin Frijns Envision Racing +30,854 s
18. Dan Ticktum NIO 333 Racing +31,827 s
19. Sérgio Sette Camara Dragon / Penske Autosport +38,218 s
20. Antonio Giovinazzi Dragon / Penske Autosport DNF
21. Nyck de Vries Mercedes-Benz EQ DNF
22. Oliver Rowland Mahindra Racing DNF

Vedoucím Poháru jezdců se ziskem 121 bodů i nadále zůstává Stoffel Vandoorne. Jeho náskok na čele se nicméně po zastávce v Jakartě ztenčil na pouhých 5 bodů. Nejbližšími pronásledovateli jsou Vergne (116) a dále Mortara (114). Vítěz závodu Evans (109) se drží na čtvrté příčce. Za nimi je Robin Frijns a bodová propast takřka třiceti bodů. Mezi konstruktéry se situace na úplném čele nezměnila. Vede Mercedes (186), ale na druhé místo před Venturi (169) poskočil DS Techeetah (170). Čtvrtá pozice patří Jaguaru (139).

Dalším závodem měla být ePrix Vancouveru. Nicméně tamní úřady nepovolily konání akce, a tak se pojede v náhradní destinaci, kterou je Marrákeš. Závod je naplánován je na 2. července.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze