Jak si vedla Scania za první tři měsíce roku 2017?

 Jak si vedla Scania za první tři měsíce roku 2017?
  • Provozní zisk se zvýšil o 35 % na 3,081 mld. SEK
  • Čisté tržby vzrostly o 23 procent na 28,411 mld. SEK
  • Peněžní tok v sekci vozidel a služeb činil 2,351 mld. SEK

„Čisté tržby společnosti Scania vzrostly na rekordní hodnotu 28,4 miliardy švédských korun (zkráceně SEK, pozn. red.) a výnosy za první čtvrtletí dosáhly 3,081 miliard švédských korun. Vyšší počet prodaných vozidel a služeb byl částečně kompenzován vysokou úrovní investic spojenou s novou generací nákladních automobilů společnosti Scania. Poptávka po nákladních vozidlech v Evropě zůstává velmi silná kvůli pozitivní ekonomické situaci. Podíl společnosti Scania na trhu nákladních automobilů v Evropě dosáhl 16,8 % oproti 17,4 % v roce 2016. V Latinské Americe je poptávka pozitivně ovlivněna růstem v Brazílii, což je trh, který nyní vypadá, že je na vzestupu. V Eurásii se trend poptávky vyvíjí pozitivně díky Rusku. V Asii se poptávka zvýšila díky dobrém prodejním číslům v Číně, Íránu a Indii. V autobusech a autokarech byla poptávka v Asii silná, především v souvislosti s Íránem. Trend poptávky po průmyslových a lodních motorech je také stále pozitivní, ale naopak zůstává slabý mezi elektrickými generátory,“ řekl prezident a generální ředitel Henrik Henriksson.

Výnosy za služby dosáhly rekordní výše 5,9 miliardy, což představuje nárůst o 14 procent. Důležitou součástí je pro Scanii také konektivita, díky které může svým zákazníkům nabídnout efektivnější služby například při snižování spotřeby a tím pádem zvyšování ziskovosti jednotlivých zákazníků. Není tomu tak dávno, co Scania do svých modelů nabízí i CarPlay. Scania, to však nejsou jenom kamiony, ale také hybridní jednotky v nákladních vozech, elektrobusy nebo také první elektrifikovaná silnice na světě, kde byl minulý rok spuštěn provoz. Společnost Scania má na trhu nejširší škálu hybridů a alternativních motorů pro všechna dostupná biopaliva. Všechny standardní vozy společnosti Scania mohou být provozovány s použitím bionafty a hydrogenovaného rostlinného oleje (HVO).

Celkově tak Scania navýšila provozní zisk o 35 procent na 3,081 miliard švédských korun. Čisté tržby se zastavily na hodnotě 28,411 miliard švédských korun, což je nárůst o 23 procent.

1 švédská koruna = 2,757 korun českých

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze