Jak si stojíme v elektromobilitě oproti ostatním státům Evropské unie?

Jak si stojíme v elektromobilitě oproti ostatním státům Evropské unie?
  • V roce 2016 se nově registrovalo téměř 160 tisíc elektrifikovaných modelů
  • Nizozemsko má více jak 30 tisíc nabíjecích stanic

Jak se daří či nedaří elektromobilitě v Evropské unii oproti České republice za posledního půl roku? Nejlépe co do počtu elektricky poháněných vozidel je na tom Nizozemsko. Podle EAFO (European Alternative Fuels Observatory) jezdí v Nizozemsku zhruba 16 tisíc elektromobilů. Špatně si nevedou ani plug-in hybridní modely v celkovém počtu 98 tisíc. Lidé mají k dispozici více jak 30 tisíc nabíjecích stanic, přičemž 29 308 z nich je vybaveno výkonem pod 22 kW; zbytek pak nabízí výkon větší.

Elektromobilita v EU

Portál oenergetice.cz porovnal hned sedm států Evropské unie s nejvyšším počtem elektromobilů a plug-in hybridů. Mimo zmíněné Holandsko si dobře vede Německo, Spojené království a dále Švédsko, Belgie či Rakousko.

Počet elektromobilů a elektrifikovaných modelů je jedna věc. Druhé věc je počet nově registrovaných modelů. Ten v roce 2016 dosáhl svého maxima a nyní to vypadá, že by statistika za rok 2017 mohla dopadnou ještě lépe.

Elektromobilita v EU

Zajímavá čísla ukazuje i statistika předpokládané spotřeby elektřiny v dalších desetiletích. Ve chvíli, kdy v Evropě bude jezdit stovky tisíc elektrifikovaných modelů, na odběru elektřiny se to musí jednoznačně podepsat. Jak to pocítí jednotlivé státy?

Elektromobilita v EU

Na závěr se můžete seznámit s rychlostí nárůstu nabíjecích stanic. Prudce rostoucí tendence jistě vydrží ještě mnoho dalších let.

Elektromobilita v EU

Zdroj: oenergetice.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze