Jak moc pokročily světlomety za 100 let?

Jak moc pokročily světlomety za 100 let?
  • Ford ve vlastní režii provedl srovnání světlometů různě starých vozů
  • Výsledkem je sada nočních fotografií s 12 metrů vzdáleným cyklistou
  • Nejtmavší fotografie simuluje světlomety legendárního Modelu T

Zejména co se technologii týká, automobilový svět v několika málo letech udělal obrovský pokrok. Ve vozech dnes máme nespočet asistentů, senzorů a dalších vychytávek. Co však dělá doslova nejviditelnější rozdíl, jsou světlomety.

Pro lepší představu toho, jaký velký skok světlomety udělaly, automobilka Ford vzkřísila svůj legendární Model T. Toho se v letech 1908–1927 prodalo více než 15 miliónů exemplářů.

„V oblasti osvětlovacích zařízení jsme vystoupili z doby temna. Je neuvěřitelné, jak zásadní měrou tyto změny zvýšily bezpečnost provozu i komfort řidiče,“ řekl Michael Koherr, odborník Fordu z oddělení výzkumu světel.

Dnešní průměrná rychlost je samozřejmě několikanásobně vyšší než v době, kdy se prodával Model T, a proto jsou na světlomety vyvíjeny daleko větší nároky. Pro představu: cyklista, který byl dříve vzdálený 12 metrů, nebyl prakticky vidět.

„V budoucnu se budeme na automobilech stále častěji setkávat s LED osvětlením, jehož vlastnosti mohou pomoci řidičům neztrácet pozornost. Pracujeme také na nové formě bodového osvětlení, která by zvýraznila chodce, cyklisty nebo velká zvířata ve směru jízdy. Systém na bázi infračervené kamery dokáže zachytit a sledovat lidi nebo větší zvířata na vzdálenost až 120 metrů,“ dodal Koherr.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze