„Jak bylo v práci, zlato?“ Auto pravdu vycítí z vašeho hlasu

„Jak bylo v práci, zlato?“ Auto pravdu vycítí z vašeho hlasu
  • Do roku 2022 bude mít většina nových aut rozpoznávání hlasu
  • Systémy se naučí interpretovat tón hlasu nebo výraz tváře
  • Apple CarPlay nebo Android Auto brzy umožní používat ve voze hlasovou asistentku Alexu od Amazonu
  • Ve spolupráci s univerzitou RWTH pracuje Ford na zdokonalení technologie rozpoznávání řeči

Umělá inteligence by se díky možnosti rozpoznávání hlasu mohla naučit, jaké písničky nám pouštět, když jsme ve stresu, nebo ve kterých situacích máme ze všeho nejraději ticho. Náladě řidiče by se přizpůsobilo rovněž vnitřní osvětlení. Očekává se, že v roce 2022 bude téměř 90 procent všech nových aut vybaveno technologií pro identifikaci řeči. Dalším krokem by mohlo být rozpoznávání výrazu tváře a kolísání hlasu.

Logo Amazon Alexa

„Jsme na dobré cestě vyvinout empatický vůz, který vás dokáže povzbudit nebo vám poradit, připomene narozeniny a pomůže vám udržet pozornost na dlouhé cestě,“ řekla Fatima Vital, vrchní ředitelka automobilového marketingu ze společnosti Nuance Communications, která pomáhala Fordu s vývojem komunikačního a zábavního systému SYNC.

Systém Ford SYNC 3 již od poloviny tohoto roku umožní řidičům využívat virtuální asistentku Alexu od Amazonu. Podporuje 23 jazyků a rozumí i mnoha místním nářečím. Do jaké míry jde pouze o teorii, si budeme muset počkat, prozatím jde pouze o otravný a zdlouhavý způsob, jak vytočit číslo na mobilu. Nová generace by měla službu povýšit na osobního asistenta, budete totiž moct poprosit například o espresso a být tak navigováni do své oblíbené kavárny. V budoucnu budou řidiči moci hovořit nejen vlastní řečí a přízvukem, ale také si přednastavit vlastní pokyny.

Ford se aktuálně podílí na společném výzkumném projektu s univerzitou RWTH z německých Cách. Cílem projektu je zlepšit rozpoznávání řeči a potlačit negativní vliv okolních ruchů. Podle firmy Nuance se do dvou let dočkáme od systémů hlasového ovládání dotazů jako „Chtěli byste své matce objednat květiny ke Dni matek?“ nebo „Mám vybrat méně ucpanou, ale pomalejší cestu domů?“ popřípadě dokonce „Dochází vám oblíbená čokoláda a nejbližší obchod ji má na skladě. Nechcete se tam cestou zastavit?“

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze