Itálie má velký problém se zloději baterií. Zaměřili se na sdílené skútry

Itálie má velký problém se zloději baterií. Zaměřili se na sdílené skútry
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Za dva roky způsobila organizovaná skupina škodu přes 14 milionů Kč
  • Hlavním kradeným zbožím byly baterie
  • Výrobci elektrických skútrů budou muset posílit zabezpečení

Jak píše rideapart.com, v Itálii se organizovaná skupina zaměřila na krádeže baterií elektrických motocyklů, které jsou většinou ve službě společností zabývajících se sdíleným svezením.

V italském Miláně bylo nedávno zatčeno 12 lidí za krádež baterií elektrických skútrů, přičemž tyto ukradené díly byly prodávány na černém trhu a také v bazarech. Přitom je krádež bateriových sad poměrně složitá. Většina z nich totiž obsahuje rozsáhlé kódování a softwarová rozhraní, která jsou dodatečnou ochranou a k dispozici je má pouze výrobce. Gang zlodějů proto musel disponovat vyspělou technikou a know-how, aby se dostal za hranice těchto ochranných opatření a mohl svůj „business“ rozjet ve velkém.

12členný gang během let 2020 a 2021 celkem ukradl 700 bateriových sad a postižena byla například firma City Scoot. Jen u ní bylo evidováno cca 600 chybějících baterií, což odpovídá škodě 600 tisíc eur (v přepočtu 14,7 milionu Kč). Vzhledem k rychlému nárůstu popularity elektrických dopravních prostředků a také integraci technologie výměny baterií je pravděpodobné, že brzy bude třeba podniknout další kroky k zajištění vyššího zabezpečení bateriových sad. Současně můžeme doufat, že podobný problém nezačne platit také u elektromobilů. Drahé kovy a baterie v jejich útrobách vyjdou na vysoké částky a případná krádež by vůz znehodnotila.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze