Interiéry modelů Volkswagen ID. přinesou nové recyklované materiály

Interiéry modelů Volkswagen ID. přinesou nové recyklované materiály
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • K výrobě čalounění sedadel se bude používat speciální vlákno Seaqual
  • Průkopníkem ekologičtějších řešení v kabině je model ID. Buzz
  • Volkswagen upustil od použití klasického chromu v kabině

Volkswagen zvyšuje u výhradně elektricky poháněných modelů ID. úroveň trvalé udržitelnosti. Svůj podíl na tom má i výběr materiálů pro interiéry. Již letos obdrží modely ID.3, ID.4, ID.5 a ID.7 vybrané inovace, které byly poprvé uvedeny do velkosériové výroby s modelem ID. Buzz. Například pro čalounění sedadel používá Volkswagen mimo jiné textilní vlákna Seaqual, při jejichž výrobě se využívá z 10 % posbíraný odpad z moří a oceánů a z 90 % recyklované polyesterové vlákno (PES). V porovnání s běžnými povrchovými materiály způsobuje jejich produkce o téměř jednu třetinu méně emisí CO2.

Silke Bagschiková, vedoucí produktové řady Elektromobilita, vysvětluje tento krok následovně: „V interiérech našich modelů ID. již nenajdete žádné kůže původem ze zvířat, a ještě lepší ekologické bilance se nám u nich podařilo dosáhnout širokým využitím recyklovaných materiálů, a to při splnění vysokých požadavků na vnímanou hodnotu a dlouhodobou kvalitu. Na základě pozitivních reakcí našich zákazníků jsme se rozhodli, že v budoucnosti budeme tyto trvale udržitelné přístupy využívat ještě častěji.“

V čalounění sedadel materiálem ArtVelours Eco mají recyklované materiály podíl 71 %. Povrchové vrstvy čalounění stropu a podlahových koberců v modelu ID. Buzz jsou navíc ze 100 % tvořeny recyklovaným polyesterem. Recyklované plasty obsahuje také tlumicí vrstva koberce. To samé platí i pro další díly, například kryty spodní části vozu a vložky podběhů kol. Volkswagen kromě toho již nepoužívá žádný chrom pro ozdobné prvky na dveřích, přístrojové desce a volantu modelu ID. Buzz, protože výroba tohoto materiálu zatěžuje životní prostředí. Náhradou je tekutý lak se vzhledem chromu, jehož pojivo má biologický základ.

Recykláty jako plnohodnotná alternativa

Recykláty jsou zpracované staré materiály vhodné k použití v nových produktech. U plastů to jsou například PET lahve nebo staré rybářské sítě. Tyto plastové odpady se zpracovávají na granuláty, následně mohou být nově využity. V závislosti na požadavcích se podíl recyklátů v nových dílech pohybuje od menšinového až po stoprocentní. V interiéru musejí mít zpátky do koloběhu uváděné materiály zásadně stejné vlastnosti jako konvenční materiály. To se týká jejich vzhledu, haptických vlastností, jejich odolnosti a také dlouhé životnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze