Hyundai odkrývá design svého přelomového elektromobilu Ioniq 5

Hyundai odkrývá design svého přelomového elektromobilu Ioniq 5
Fotografie: hyundai.cz
  • První oficiální fotografie Ioniqu 5 odhalují základní rysy vozu
  • Hyundai zdůrazňuje výkonnou zásuvku uvnitř auta a její možnosti
  • Dále upozorňuje i na velmi rychlé nabíjení

Už jsme psali o tom, že Hyundai připravuje kompletní řadu elektromobilů s názvem Ioniq, která bude využívat novou platformu E-GMP. A prvním modelem v této řadě má být Ioniq 5, o kterém se postupně objevují nové technické informace. Nyní automobilka zveřejnila první oficiální fotografie.

Společnost Hyundai Motor Company dnes odhalila první fotografie dlouho očekávaného středně velkého CUV Ioniq 5, prvního modelu značky Ioniq, specializující se výhradně na elektromobily. Ioniq 5 bude prvním vozidlem zkonstruovaným na základě modulární platformy E-GMP (Electric-Global Modular Platform) koncernu Hyundai Motor Group. Inovativní platforma je koncipována výhradně pro novou generaci elektromobilů napájených akumulátory. Společnost Hyundai zahájí jejím prostřednictvím novou éru čisté mobility.

I když stále nejde o detailní fotografie, ale Hyundai odhaluje Ioniq 5 postupně, potvrzuje to skici s předpokládanou podobou Ioniqu 5, které jsme přinesli nedávno.

Mezi jedinečné designové prvky modelu Ioniq 5 patří „parametrické pixely“, nejmenší jednotky digitálního zobrazování, a také zaměření na ekologické barvy, materiály a povrchové úpravy, jež propojuje analogový svět s digitálním, a umocňuje tak nadčasový design značky Ioniq. Příď modelu Ioniq 5 je zdobena řadami světel, inspirovaných pixely, které ztělesňují používané digitální technologie. Ioniq 5 je také prvním modelem Hyundai s kapotou ve tvaru lastury, která se klene přes celou šířku vozu. Výsledkem jsou minimální spáry mezi panely karoserie a čistý celkový moderní vzhled.

Hyundai Ioniq 5 využívá ekologické materiály v interiéru

Rovněž aerodynamicky optimalizovaná kola opakují designový motiv parametrických pixelů a budou nabízena s mimořádně velkým průměrem 20 palců. Jedná se o historicky největší kola ve výbavě elektromobilu Hyundai. Kola jsou specificky navržená pro nové charakteristické uspořádání elektromobilů společnosti Hyunda. „Ioniq 5 prezentuje zcela nové zákaznické zážitky prostřednictvím inovativního elektromobilového designu, evokujícím ikonu, jež založila DNA designu společnosti Hyundai,“ řekl SangYup Lee, viceprezident a vedoucí globálního designového centra Hyundai. „V interiéru jsou v maximální míře využity ekologické materiály, kterými chceme spotřebitelům poskytovat nejnovější vyspělá řešení pro mobilitu, ohleduplná vůči životnímu prostředí. Ioniq 5 je prvním modelem naší speciální značky elektromobilů, definující vztah mezi lidmi a jejich vozidly. Současně s tím stanovuje nová měřítka, podle nichž se budou postupně poměřovat všechny designové zážitky v kategorii elektromobilů.

Společnost Hyundai Motor současně zveřejňuje také čtyři videa, jejichž cílem je vyvolat ještě větší zájem o nový model. Každé z nich poskytuje divákům letmý pohled na klíčové technologie Ioniqu 5. Výrobce tím zvyšuje očekávání ve vztahu ke své speciální značce elektromobilů a jejímu prvnímu modelu. Tři videa jsou na téma „dokonalé kempování“ a ukazují táborníky, používající různá elektrická zařízení napájená technologií V2L (Vehicle to Load) modelu Ioniq 5. Tato funkce slouží jako univerzálně využitelný zdroj elektrické energie (110 V/220 V). Táborník v každém videu používá napájení V2L o výkonu 3,5 kW. Ioniq 5 mu tak umožňuje upéct krocana ve velké troubě nebo běhat na běžeckém pásu – a to vše přímo v kempu.

Čtvrté video s názvem „Pětiminutová výzva“ vyzdvihuje u Ioniqu 5 jeho schopnost ultrarychlého nabíjení, která umožňuje ujet více než 100 km už po 5 minutách nabíjení. Upoutávka ukazuje tento výjimečný výkon v rámci speciální výzvy. Ioniq 5 se v ní poměřuje se třemi zařízeními – chytrým telefonem, laptopem a kamerou pro akční záběry. Každé zařízení bylo nabíjeno po dobu 5 minut, a poté se sledovalo, které z nich vydrží v provozu nejdéle.

Uvedená videa jsou jen začátkem. Hyundai Motor plánuje zveřejnit další zajímavé příspěvky. Středem jejich pozornosti budou další možnosti vylepšování životního stylu, které Ioniq 5 přinese svým uživatelům.

Hyundai Motor představí Ioniq 5 v únoru 2021. Jeho premiéru bude možné sledovat prostřednictvím rozsáhlé prezentace na internetu a my vám přineseme maximum informací o tomto novém elektromobilu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze