Hybridy už nejsou jen pro eko-podivíny. Toyota jich prodala 10 milionů

Hybridy už nejsou jen pro eko-podivíny. Toyota jich prodala 10 milionů
  • Automobilka vyrábí 33 různých modelů s hybridním pohonem
  • Nyní se plánuje soustředit více na elektromobily a palivové články

Pamatujete si na dobu, kdy vás při slově hybrid napadla pouze Toyota Prius? Dnes je tomu již víc než 20 let, co Toyota představila svůj první vůz kombinující elektromotor a spalovací motor, a tak to už dávno neplatí. Japonská automobilka dnes vyrábí 33 různých modelů s hybridním pohonem po celém světě. Díky masovému rozšíření se Toyotě podařilo dosáhnout úhrnných globálních prodejů hybridních automobilů přesahujících 10 milionů kusů.

Toyota Prius plug-in hybrid

„Když jsme poprvé představili model Prius, nikdo nevěděl, co hybrid vlastně znamená. Ti, kdo si jej pořídili, byli označováni za podivíny. Díky těmto prvním nadšencům, kteří dali Toyotě Prius šanci, se dnes hybridy staly oblíbenou volbou a vyvolaly vlnu úspěchu, směřující odněkud z neznáma až po mainstream,“ komentuje událost Takeshi Učijamada, předseda správní rady automobilky Toyota, označovaný též za otce modelu Prius, a doplňuje: „Jsme vděčni každému jednotlivému zákazníkovi, který nám pomohl milníku 10 milionu prodaných vozů dosáhnout. Jsme odhodláni s našimi zákazníky úzce spolupracovat na řešení ekologické problematiky v celosvětovém měřítku.“

Japonci si vypočítali úsporu a zjistili, že k 31. lednu letošního roku přispěly hybridní vozy Toyota v porovnání s podobně velkými a výkonnými konvenčními modely k úspoře přibližně 77 milionů tun emisí CO2 a pomohly ušetřit přibližně 29 miliard litrů benzínu. Ve svém strategickém plánu Toyota Environmental Challenge 2050 společnost dále uvádí, že chce minimalizovat negativní dopady automobilové dopravy na životní prostředí a současně přispět k rozvoji udržitelné společnosti. Více by se měla soustředit na elektromobily a vozidla poháněná vodíkovými palivovými články.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze