Honda e bude stát na zcela nové platformě vytvořené pro elektromobily

			 Honda e bude stát na zcela nové platformě vytvořené pro elektromobily
  • Baterie o kapacitě 35,5 kWh dle automobilky zvládne na jedno nabití ujet přes 200 km
  • Baterie je umístěna v podlaze mezi nápravami a poměr hmotnosti je 50:50
  • Podobně jako BMW i3 bude mít i elektromobil od Hondy poháněnou zadní nápravu

Nový elektromobil společnosti Honda, vůz Honda e, je prvním vozem této značky, který je postaven na platformě vytvořené speciálně pro elektromobily. Ta je od základu nově navržena pro co nejlepší jízdní vlastnosti elektromobilu.

Platforma pro elektromobily automobilky Honda

Akumulátor je umístěn nízko pod podlahou a uprostřed mezi nápravami, takže rozložení hmotnosti je v poměru 50:50 a nízké těžiště zajišťuje optimální ovládání i stabilitu. Vysokootáčkový elektromotor pohání zadní nápravu, podobně jako u BMW i3. Baterie má kapacitu 35,5 kWh a z rychlonabíjecí stanice ji nabijete za 30 minut. Na plnou baterii dle slov automobilky ujedete více jak 200 kilometrů, což v porovnání s konkurencí není převratná hodnota.

Elektromobil společnosti Honda je klíčovou součástí nejnovějšího závazku značky v oblasti elektrifikace, kdy si vytkla za cíl, že do roku 2025 budou všechny její vozy prodávané v Evropě vybavené elektrifikovanou technologií. Sériová výroba prvního akumulátorového elektromobilu pro evropský trh, který byl představen v prototypové podobě na ženevském autosalonu v roce 2019, bude zahájena v průběhu tohoto roku. Pro zajímavost: v Evropě už o vůz projevilo zájem více jak 30 tisíc zákazníků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze