GM dodal ve čtvrtém kvartálu jen 26 elektromobilů. Ale blýská se na lepší časy

GM dodal ve čtvrtém kvartálu jen 26 elektromobilů. Ale blýská se na lepší časy
Fotografie: Chevrolet
  • Globální koncern připravuje celou řadu elektrických modelů
  • Situace s výrobou těch vlastních je ale tristní
  • Konkurenti ironicky komentují

Čtvrté čtvrtletí bylo pro koncern GM velice náročné. Meziroční propad dodaných vozidel činil kvůli čipové krizi jen v USA mrazivých 42,9 %, samotná značka Chevrolet je na tom ještě o něco hůře, neboť odepsala dokonce 44,7 %. Vůbec nejvíce ale dopadla kumulace problémů na elektromobily. General Motors totiž v tuto chvíli stále prodává jediný elektrický model, ten byl navíc ještě postižen aférou s požáry vadných baterií LG Chem. Proto se bilance čtvrté největší automobilky světa podle insideevs.com zastavila na pouhých 26 bateriových elektromobilech, z čehož jeden připadá na Hummer EV a zbytek samozřejmě tvoří Chevrolety Bolt.

Jejich výroba je totiž stále pozastavena a nové akumulátory, původně určené pro výrobu, stále putují na svolávací akce, spojené s preventivními výměnami trakčních baterií. Tato uzávěra byla aktuálně prodloužena minimálně do konce února, lze tedy předpokládat, že statistiky za první letošní kvartál budou také slabší. Je třeba také dodat, že i s fatálním výpadkem v poslední čtvrtině roku byly loňské dodávky Boltů rekordní. Výrobce jich umístil na trh celkem 24 828, tedy meziročně o 19 % více. Toto číslo překonalo dokonce i výsledek z roku 2017, kdy byl k dispozici federální daňový kredit ve výši 7 500 USD (161 000 Kč).

Oč je současný propad bolestnější, o to zářivější by měl být zbytek letošního roku. GM totiž počítá s ukončením čipové krize i posílením ekonomiky a plánuje odstartovat velkou modelovou ofenzivu, postavenou na nové platformě Ultium. Už letos by měly vstoupit na trh přelomové modely GMC Hummer EV a Cadillac Lyriq, od nichž se očekává vysoká ziskovost. Představit by se měly oficiálně také očekávané pick-upy Chevrolet Silverado EV a GMC Sierra EV, které by zase měly generovat velmi uspokojivá prodejní čísla.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze