Gigafactory Berlin. V novém roce opět nové předběžné povolení

1
Gigafactory Berlin. V novém roce opět nové předběžné povolení
Fotografie: Tesla Motors
  • Na finální povolení se i přes prohlášení lokálních politiků stále čeká
  • Dočasným řešením bude další z dlouhé řady předběžných povolení

I když se koncem loňského roku objevily optimistické zprávy, že Gigafactory Berlin defitivně zahájí výrobu do Silvestra, nestalo se tak a únavná zákopová válka s německými úřady a ekologickými aktivisty pokračuje. Zejména ekologové jsou vytrvalí a aktuálně se řeší další prodloužení prostoru pro veřejnou diskuzi na braniborském ministerstvu životního prostředí. Nicméně v listopadu se podle insideevs.com objevily zprávy, že ani Tesla není zcela bez viny – její zástupci údajně nedodali některé důležité listiny. To už je prý vyřešeno, nicméně osudné razítko stále nedopadlo.

Tato cenná lekce pro Elona Muska má však i mnoho zajímavých podkapitol. O tom, že prakticky celá výstavba továrny probíhala na základě řady předběžných povolení, jsme vás již informovali. Stejným způsobem německé úřady vyšly vstříc automobilce i při zahájení zkušební výroby. Nejdřív dostala povolení (samozřejmě předběžné) k sestavení 250 karoserií, nyní po stížnostech, že to k dostatečnému ověření všech procesů nestačí, německé úřady zareagovaly dalším předběžným povolením, tentokrát na 2 000 karoserií během jednoho měsíce, tedy pět set týdně. Samozřejmě s podmínkou, že nebudou prodány zákazníkům, protože se budou pravděpodobně odchylovat od schváleného typu.

Gigafactory Texas, jejíž stavba začala později, v těchto dnech právě otevírá brány, zatímco předpovídat, kdy nastane den D pro její berlínskou sestru, už si v tuto chvíli netroufá odhadovat vůbec nikdo. Úřady už se nějakou dobu tváří, že se snaží dokončení továrny, od níž si slibují hospodářské oživení nebohatého Braniborska, vyjít všemožně vstříc. Míč v tuto chvíli tedy zřejmě drží ekologičtí aktivisté, kteří od začátku dělali maximum pro zastavení, nebo aspoň maximální zpoždění stavby. Jakkoliv se to zdá ve chvíli, kdy už je prakticky hotová, poněkud absurdní. Pravdou je, že letecké snímky, ukazující obří továrnu uprostřed nekonečných lesů, pokrývajících tamější roviny, na dohled od rekreační oblasti, nemusí být po chuti každému. Ale v tuto chvíli už je na protesty zřejmě opravdu pozdě.