Fordy ve Fordwichi aneb elektrické Mustangy cválají Británií

Fordy ve Fordwichi aneb elektrické Mustangy cválají Británií
Fotografie: Ford
  • Nejmenší britské město se jmenuje Fordwich
  • Právě tady začalo turné představující Ford Mustang Mach-E
  • Cílem je také propagace elektromobility

Historické městečko, jako vystřižené z Dickense, leží hned za hranicemi arcibiskupského města Canterbury, kolébky anglického křesťanství, v hrabství Kent. Uzounké uličky, stavěné na všechno možné, jen ne na moderní provoz a parkování, obklopené krásně opravenými staletými domy. Jako by se tu zastavil čas. Platí to ale i o názorech místních 380 obyvatel. Stejně jako lidé z jiných malých měst v Británii, ani Fordwichané zatím nevěří elektromobilům. O nákupu elektrického auta by dnes uvažoval každý pátý. Jsou v tomto ohledu dokonce konzervativnější, než britští vesničané, z nichž by podle nedávného průzkumu připustil volbu elektrického auta téměř každý čtvrtý.

A tak zaměstnance britského a irského Fordu napadlo zahájit spanilou elektrickou jízdu k podpoře elektromobility právě zde. Obyvatelé poklidného městečka, odděleného od světa pro Anglii tak typickým zvýšeným úzkým mostkem pro jediné auto, dostali šanci osahat si Ford Mustang Mach-E jako vůbec první v celé Británii. A soudě podle počtu rezervací k testovacím jízdám, možnost prohnat 351 tichých koní vzbudila velký zájem. Zejména když byla při stejné příležitosti slavnostně uvedena do provozu veřejná nabíječka u místní restaurace Fordwich Arms.

Ford Mustang Mach-E
Kolona testovacích Mustangů Mach-E prakticky bezezbytku zaplnila nejmenší britské město Fordwich

A proč takový humbuk? Během stejného průzkumu se totiž zároveň 45 % lidí z malých měst přiznalo, že zřejmě nemají ke kvalifikovanému posouzení výhod elektromobilu dostatek informací, jinými slovy, že se vlastně rozhodují podle předsudků. A právě sem míří roadshow Fordu, který věří, že snížením tohoto čísla se zároveň podaří odbourat část nedůvěry k elektromobilitě. Tohle vypadá jako lepší cesta k prosazování moderních pohonů, než nařizování drakonických kvót od stolu, co myslíte?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze