Evropský parlament přijal nové nařízení pro baterie. Zlepší se úplně vše

3
Evropský parlament přijal nové nařízení pro baterie. Zlepší se úplně vše
Fotografie: Tesla Motors
  • Snížit se má závislost na palivech dovážených z Ruska
  • Poslanci podpořili přísnější požadavky týkající se udržitelnosti a výkonnosti baterií

Více recyklovaných baterií, menší závislost na třetích zemích, ale také nová pravidla pro úložiště energie. To vše přináší nově schválené nařízení o bateriích, které Evropský parlament odhlasoval na svém nedávném plenárním zasedání, týkající se výroby a celého životního cyklu baterií. Díky novým pravidlům mají být baterie uváděné na trh Evropské unie udržitelné, vysoce výkonné a bezpečné po celou dobu svého životního cyklu. Poslanci podpořili přísnější požadavky týkající se udržitelnosti, výkonnosti a označování baterií, včetně vytvoření nové kategorie baterií využívaných pro lehké dopravní prostředky jako elektrokola a skútry. Nařízení také specifikuje požadavky na minimální obsah recyklovaného kobaltu, olova, lithia a niklu v bateriích.

„Vzhledem k postupnému přechodu na elektromobilitu jsou baterie klíčovou technologií a poptávka po nich bude v následujících letech nevyhnutelně stoupat. I proto je zásadní, aby Evropa snížila svou závislost na dovozu jednotlivých komponent klíčových pro výrobu baterií ze třetích zemí. Ve světle probíhající války na Ukrajině vidíme, že závislost na dovozu klíčových surovin ze zemí, jakými jsou Čína nebo Rusko, opravdu není cestou, kterou by se Evropa měla vydávat“, vysvětluje europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Závislost na ruských palivech chce snižovat také europoslanec Mikuláš Peksa. Ten připomíná ropný šok z roku 1973, který Evropa zvládla jen díky diverzifikaci zdrojů a velkým inovacím.

„Stejnou cestou se musíme vydat i dnes, kdy ještě navíc startujeme z mnohem lepší pozice, protože v inovacích do moderní energetiky máme globálně silné postavení. Symbolem evropské energetiky už nesmí být ruský plyn a kouřící komíny uhelných elektráren, ale vlastní decentralizované zdroje, chytrá přenosová síť, vysoká efektivita a kreativní přístup k výrobě a ukládání energie“, říká Peksa. Nové nařízení například požaduje zdvojnásobení recyklace lithia, jehož těžba významně zatěžuje životní prostředí. „Nová pravidla pro úložiště energie znamenají, že bude možné snáze využít recyklované lithium, kobalt, nikl a další prvky, které dnes zbytečně končí v odpadu. A stejně to platí pro některé druhy vysokokapacitních baterií, které budou moci začít druhý život mimo své původní určení, a posílí tím schopnost evropského energetického systému účinně akumulovat energii“, dodává Peksa.

S podporou udržitelnosti, bezpečnosti a recyklace baterií souhlasí také Kolaja. Ten je rád, že Evropský parlament návrh Komise v tomto posouvá o krok dál. Znamená to, že kterákoli země bude chtít baterie do Evropské unie importovat, bude se muset řídit evropskými pravidly. Evropa tak má opět jedinečnou příležitost přispět nejen k udržitelnému rozvoji v Evropě, ale i dalších regionech.

Diskuze ke článku
Jiri Jelinek
Jiri Jelinek
"...díky novým pravidlům mají být baterie uváděné na trh Evropské unie udržitelné, vysoce výkonné a bezpečné po celou dobu svého životního cyklu" A jak prosím ta nová pravidla zajistí například vysokou účinnost baterií? Nařídíme jim zvýšení měrné kapacity nebo jak si to eurosoudruzi představují? A jak sníží závislost na dovozu, když naprostou většinu zdrojů klíčových surovin přímo či nepřímo ovládá Čína? Kompletní velkoobjemovou recyklaci použitých li-ion baterií, kde cena recyklovaných surovin není násobně vyšší než těch nově vytěžených, mohu vidět kde? Ajo, to není nic co by nešlo vyřešit skrz povinné používání recyklovaných surovin a následným zvýšením ceny baterií. A protože by to mohlo oddálit cenovou paritu se spalovacími vozy, hodíme na ně nějaké další zdanění a elektromobily naopak zadotujeme, že?
Ivan Hoe
Ivan Hoe
To znamená jediné, že baterie nebudou kvůli čím dál vzácnějším surovinám jen dvakrát dražší, ale díky přísnějším normám a nařízením povinně implementovaným do výrobních procesů klidně třikrát nebo čtyřikrát dražší... Však zkušenosti s tím už máme, nenapadá mě jediný důvod proč by zrovna tohle měla být výjimka z pravidla 🤔

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze