Evropská komise chce podpořit elektromobily, zvažuje odpuštění DPH

Evropská komise chce podpořit elektromobily, zvažuje odpuštění DPH
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Krize způsobená koronavirem významně zasáhla automobilový průmysl
  • Návrhy na pomoc měly různé podoby, ale rýsuje se odpuštění DPH u elektromobilů
  • Pokud tato podpora projde, pomůže hlavně kupujícím ze soukromého sektoru

Krize způsobená novým typem koronaviru a opatřeními proti jeho šíření zasáhla významnou měrou automobilový průmysl. Nejenže automobilky musely přerušit výrobu (a některé včetně kolínské TPCA ji ještě neobnovily), ale výrazně klesly i prodeje nových automobilů. Vznikaly různé návrhy, jak automobilkám pomoci. Podle informace, kterou přináší electrek.co, to vypadá, že ve státech EU bude možné koupit elektromobil bez DPH.

Od počátku pandemie bylo jasné, že automobilky budou potřebovat pomoc, protože i plnění cílů ohledně flotilového průměru CO2 se tímto omezením může zkomplikovat. Již v polovině března přišla iniciativa některých europoslanců, aby EU neuplatňovala přísné sankce za nesplnění a případně i pozdržela termíny těchto cílů. „S kolegy z různých frakcí proto chceme doporučit Komisi, aby v současné době pozdržela legislativu týkající se předně snižování CO2. Opak by totiž měl zásadní vliv na zaměstnanost a konkurenceschopnost a přesun veškeré výroby do Indie a Číny za daleko horších podmínek,“ řekl tehdy český europoslanec Tomáš Zdechovský.

Odečtení DPH podpoří nákup elektromobilů v soukromém sektoru

Podle této nové informace Electreku to ale vypadá, že podpora bude mít jinou formu. Měla by nejen podpořit prodej automobilů (a tím i automobilky), ale zároveň cílí na podporu hlavně elektrických vozů. Odečtení DPH by totiž znamenalo, že elektromobily budou dostupnější zejména pro soukromé kupující, kteří si je zatím z důvodu vyšší ceny nemohli dovolit. Díky tomu by tedy automobilky měly cíle splnit snáze.


Plán odráží dřívější připomínky francouzského ministra hospodářství a financi, Bruna Le Maire, který řekl: „Jsme připraveni podpořit poptávku po vozidlech, ale bude to podpora čistých vozidel, která emitují méně CO2, zejména elektrických vozidel.“ Ačkoliv on zmiňoval vozy s nižšími emisemi, vypadá to, že půjde pouze o podporu lokálně bezemisních vozidel, tedy hlavně elektromobilů a jen teoreticky aut na vodík. Zda a jakou formou se k tomu přidají i plug-in hybridy zůstává otázkou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze