Elektromobily a plug-in hybridy mohou zdarma parkovat i v Liberci

Elektromobily a plug-in hybridy mohou zdarma parkovat i v Liberci
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Liberečtí radní dnes schválili možnost parkování zdarma pro vozy s registrační značkou EL
  • Novinka začne platit od srpna a vztahuje se i na vozy carsharingu
  • Platí ale pouze od 8 do 16 hodin, takže přes noc nebudou zabírat místo rezidentům

Po Praze, která parkování zdarma na modrých a fialových zónách pro vozy s registrační značkou EL spustila jako první, a Ostravě, která se přidala přibližně o půl roku později, se přidává i Liberec. Na dnešním zasedání to schválili liberečtí radní a novinka začne platit od začátku srpna.

Město Liberec dlouhodobě podporuje alternativní způsob automobilové dopravy a bezplatné parkování ekologicky šetrných vozidel je jedním z projevů této podpory. Od srpna bude v Liberci umožněno bezplatné stání v zónách placeného stání (ZPS) v režimu návštěvnického stání pro vozy s registrační značkou EL. Tu mohou dostat elektromobily, vodíková auta nebo plug-in hybridy s emisemi CO2 do 50 g/km. Kromě vozidel s registrační značkou EL to ale platí i pro sdílené automobily v režimu „carsharing“.

Ekologicky šetrná vozidla, tedy elektromobily, můžou bezplatně parkovat na zónách placeného stání, kde jsou umístěny parkovací automaty a také, na základě vydání parkovací karty, na modrých zónách v čase od 8 do 16 hodin, kdy předpokládáme nižší obsazenost držiteli rezidentních a abonentních karet,“ popisuje náměstek primátora pro technickou správu města Jiří Šolc. „Sdílená vozidla můžou bezplatně parkovat na zónách placeného stání za podmínky, že budou mít vydanou parkovací kartu, která bude sloužit jako identifikace carsharingového vozidla,“ doplňuje podmínku pro carsharing Jiří Šolc.

Zatímco například v Praze tato výhoda platí bez časového omezení, v Liberci je neomezená pouze v zónách placeného stání. V modrých zónách mohou parkovat elektromobily pouze od 8 do 16 hodin a musí požádat o speciální kartu. To kvůli rezidentům. Lidé, kteří do Liberce jezdí například do práce, si pak mohou zařídit kartu a parkovat kdekoli. I občasným návštěvníkům s ekologicky šetrnými vozy alespoň možnost parkovat zdarma v zónách placeného stání ale jistě pomůže.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze