Elektromobilitu čeká světlá budoucnost, ale také mnoho vážných překážek

1
Elektromobilitu čeká světlá budoucnost, ale také mnoho vážných překážek
Fotografie: tesla.com
  • S rostoucí poptávkou po elektromobilech by mohl za 7 let dojít kobalt
  • Největším nalezištěm kobaltu je Demokratická republika Kongo
  • Podle Bloombergu by elektromobily mohly v roce 2040 představovat 1/3 prodejů

Prodeje elektromobilů rostou napříč celým automobilovým světem. Někde se jim daří o poznání lépe než jinde, ale tak jako tak prodeje jistě porostou i nadále. Ostatně automobilky představují jeden elektrifikovaný model vedle druhého a přibývají i elektromobily. Novinkou je třeba Jaguar I-PACE a ještě letos se dočkáme i elektromobilu od Audi.

Tesla Model 3

Nemusíme si nic nalhávat. Elektromobily nejsou zase tak horkou novinkou, jak si možná myslíte, ale nikdy nebyly takto masově rozšířené. A to vyvolává spoustu otázek. Zatímco spalovací auta potřebují pro svůj provoz naftu nebo benzin, tak v elektromobilu musí být baterie. Při výrobě baterií je zapotřebí kobalt. Podle Automotive News by se brzy mohlo stát, že ho bude nedostatek. Za poslední dva roky se jeho spotřeba zvedla více než trojnásobné a je dost pravděpodobné, že poroste i dále.

Nedostatek kobaltu by mohl nastat zhruba za 7 let, což je o poznání dříve, než se původně předpokládalo. Dvě třetiny celosvětových nalezišť kobaltu se nachází v Demokratické republice Kongo. Tato africká země nepatří zrovna k vyspělým. Například dětská práce je zde bohužel na denním pořádku.

Jen těžko se dá předpokládat, co velký přísun elektromobilů na světové silnice udělá. Co je však prakticky nevyhnutelné je, že elektromobilů bude více a více. Svojí mohutnou ofenzivu chystá například Volkswagen a postupně se budou přidávat i další.

Celosvětově se na konci loňského roku prodalo okolo 3 milionů elektromobilů oproti 79 milionům vozům se spalovacím pohonem. Pořád jde tedy v případě elektromobilů o poměrně malý rybníček, ale ten poroste daleko rychleji, než si myslíme. Bloomberg New Energy Finance předpokládá, že do roku 2040 budou elektromobily představovat třetinu celosvětově prodaných vozů.

Zdroj: carbuzz.com

Diskuze ke článku
Pavel
V roce 2040 chce evropská unie úplně zakázat prodej spalováků. Co se týká kobaltu, tesla ho dává násobně méně, než u prvních modelů a navíc jsou ve vývoji nové články, které budou na trhu dřív než nějaký kobalt vůbec dojde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze